Med bildens hjälp tolkar vi historien

Foto: PRESSENS BILD Detta är bilden av en revolution. Den är från Varberg sommaren 1954 och revolutionen visar sig i att billigare bilar och ökad semester gett svenskarna nya vanor. Camping var på modet för sommarens ledighet.  Detta är familjen Laurell från Malmköping i Sörmland. Saab 93:an hade tillverkats sedan 1949 och blivit en folkbil, precis som folkvagnen i bakgrunden. Före bilens genombrott var cykelsemester vanligt. Bilden har en stark prägel av 50-tal och ett land i uppåtgående, och ett oskuldsfullt och förtröstande folk med framtidsoptimism.

Foto: PRESSENS BILD Detta är bilden av en revolution. Den är från Varberg sommaren 1954 och revolutionen visar sig i att billigare bilar och ökad semester gett svenskarna nya vanor. Camping var på modet för sommarens ledighet. Detta är familjen Laurell från Malmköping i Sörmland. Saab 93:an hade tillverkats sedan 1949 och blivit en folkbil, precis som folkvagnen i bakgrunden. Före bilens genombrott var cykelsemester vanligt. Bilden har en stark prägel av 50-tal och ett land i uppåtgående, och ett oskuldsfullt och förtröstande folk med framtidsoptimism.

Foto:

Kultur och Nöje2005-03-26 00:25
Vissa bilder känner vi alla igen, som tidsmarkörer och allmängods. Till exempel bilden från demonstrationståget i Ådalen 1931 strax före skotten, SAF:s Curt Nicolin som lämnar demonstrationsplakaten i en hög bakom sig den 4 oktober 1983, Idlaflickorna på 40-talet och bilden av den döde Ivar Kreuger i mars 1932.
Dessa och ytterligare 36 bilder är nu omskrivna och analyserade i boken Bilden av Sveriges historia. Tre historiker har tillsammans gått igenom 40 bilder från 1890 och framåt. De skriver om vad som hände och sätter in det i ett historiskt samband och de gör även en tolkning av vad själva bilden betytt för vår uppfattning om det som skett, framför allt hur bilden använts för tjäna ett syfte.
Det är inte alltid som bilden bara rymmer en tolkning. Vad utstrålar en bild? Vilka ideal förmedlar den från sin tid?

Boken inleds med ett fotografi från fängelset i Kristianstad den 7 augusti 1890. Motivet är Yngsjömörderskan Anna Månsdotter på väg till sin avrättning. Hon är en av Sveriges mest kända mördare och den sista kvinnan som avrättades i landet. På bilden finns också Sveriges siste bödel Gustaf Dalman.
Vi får oss serverat berättelsen om Yngsjömordet och en nutida psykologisk analys av skeendet. Att se det i dagens ljus ger förstås en annan bild än då, 1890.
Bilden togs i smyg och publicerades i massupplagor för att tillfredsställa folks sensationslystnad. Redan 1877 hade offentliga avrättningar förbjudits men utanför fängelset väntade pöbeln på dödsskriket.

Den sista bilden i boken visar Jas-planet som störtade den 8 augusti 1993, inför Vattenfestivalens publik i Stockholm. Ingen omkom och de flesta av oss såg filmsekvensen på tv-nyheterna och minns pilotens rop.
Vi får veta hur Jas-projektet utvecklades efter starten i slutet av 70-talet, när behovet av ett nytt lätt attackplan diskuterades. Jas 39 Gripen blev det största försvarsprojektet någonsin i Sverige. Plan för många miljoner förstördes under årens lopp.
Men varför var det så viktigt? Förklaringen ligger i efterkrigstiden och det kalla krigets krav på ett starkt försvar och därmed en nationell satsning på ny teknik, med oöverblickbara kostnader.

Så här är boken upplagd. Mellan dessa två bilder ryms en viktig del av vår historia, beskriven på ett sätt och med en utgångspunkt vi inte är vana vid. Det är stimulerande att läsa.
Som historiskt intresserad grips jag av det som jag med bildernas och historikernas hjälp kan tränga bakom. Detta är levande samtidshistoria, som jag vill se mer av.
NY BOK
Marika Hedin med flera
Bilden av Sveriges historia
Wahlström&Widstrand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!