Mat som passar till rosévin
Rosévinstrenden är här. Svenska folket älskar numera det svala, friska rosa alternativet. I dag låter vi vinet styra och lagar mat som passar till rosé. Think pink!
Suverän rätt. Kall rimmad kyckling är en suverän sommarrätt. Ett glas rosé sitter perfekt till.
Foto:
Svenska folket tycks ha drabbats av kollektivt roséfnatt. Och inte bara vi förresten. I vinets hemland Frankrike är vinodlarna bekymrade eftersom vinförsäljningen dalar - enda trösten är rosévinet som faktiskt ökat i försäljning.
Och det är inte så konstigt. Ett glas klirrande rosé smakar aldrig så förtjusande som en strålande försommardag. En unik friskhet och en lite flirtig sötma möts i en symfoni av somriga bär som smultron, jordgubbar och hallon. Någonstans i bakgrunden lurar den lilla strävhet som gör vinet alldeles unikt.
Råkar man dessutom som jag vara en hopplöst velig våg är rosé en suverän kompromiss. En gammal devis säger; tvekar man mellan rött och vitt är rosé till maten ofta den perfekta lösningen. Och det stämmer.
Där det vita vinet kan kännas för surt och det röda för tungt slinker rosén in som en gyllene medelväg. Dessutom är det kalasgott till grillat.
Överlag kan man säga att rätter med lite sälta eller maffigt kryddstuk klär i rosa. Sallader, kyckling, lättare kötträtter och grillade skaldjur är rosévinets bästa polare.
Sedan kan rosévin i sin tur delas in i skilda kategorier. De ljusa underklädesskära vinerna från Sydfrankrike är som gjorda (och det är de ju också) att drickas till just franskinspirerade rätter som tonfisksallad eller bouillabaisse, tapenade och andra salta mumsiga tilltugg.
De lite sötare och mer brutalrosa tål mer stuns i maten och mer hetta i kryddningen, gärna med viss sötma. Asiatiskt funkar till exempel finfint till den här typen av rosé som ofta härstammar från nya världen, grillat kött gillar också lite färgstarkare sällskap.
De mörkrosa varianterna är dessutom oftast bättre balkongviner så till vida att de står sig alldeles utmärkt på egen hand. Testa gärna med massor av is som en lunchdryck, så gör man i Sydafrika.
Rosévin är inte en blandning av vitt och rött, vilket man skulle kunna tro. I stället låter man skalet på de blå druvorna ligga med och dra tillräckligt länge för att avge lite färg. Det är bara i roséchampagne, som för övrigt är den allra hetaste trenden, som det är tillåtet att hälla i lite rött vin.
Vinet ska drickas så ungt som möjligt. Inget att spara på till nästa sommar med andra ord. Låt vinet välja maten och unna dig och din kära en rosa afton.
<b>Lammburgare med olivkräm </b>
4 portioner,
2 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
600 g lammfärs
1 ägg
3 vitlöksklyftor
1 chili eller 1/2 tsk chiliflakes
2 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad färsk mynta
2 tsk spiskummin
salt
nymalen svartpeppar
4 skivor stark ost
4 ciabattabullar eller liknande
1/2 dl olivkräm eller tapenade
grönsallad
1 rödlök
4 feferoni
2 tomater
Häll ströbrödet i mjölken och låt det stå och svälla lite. Blanda sedan med lammfärsen och ägget. Tillsätt hackad vitlök, chili, persilja och mynta. Krydda med spiskummin, salt och svartpeppar. Låt gärna stå en stund. Forma sedan fyra burgare.
Grilla eller stek burgarna och lägg på osten på slutet så att den smälter lite. Dela ciabattabröden och värm dem hastigt, bred sedan olivkräm på snittytorna. Bädda med salladsblad på underdelen. Lägg burgarna ovanpå salladen. Toppa med ost, lökringar, feferoni och tomatskivor. Stick in ett grillspett av trä och tryck till så att allt håller ihop.
Servera genast, gärna till ett lite kraftigare rosévin.
<b>Salade Niçoise</b>
4 portioner, 30 minuter
4 ägg
200 g haricots verts
1 paket frusna kronärtskockor eller 1 burk konserverade (kan uteslutas)
4 perfekta tomater
2 färsklökar
salladsblad
1 grön paprika
1 burk tonfisk i olja (à 200 g), gärna lyxvarianten i glasburk
svarta oliver (gärna små av sorten niçoise)
8 sardellfiléer
6 msk fin olivolja
1-2 msk vitvinsvinäger
nymalen svartpeppar
Koka äggen i sju minuter. Spola med kallt vatten och skala. Dela i halvor eller klyftor.
Koka haricots verts tills de blir precis mjuka. Om du har frysta kronärtskockor kan de åka i också. Låt rinna av. Konserverade kronärtskockor spolas hastigt och får rinna av.
Skiva tomaterna och skiva löken mycket tunt. Strimla paprikan.
Lägg salladsbladen i botten på en stor skål. Lägg resten av grönsakerna ovanpå. Överst hamnar den avrunna tonfisken i bitar tillsammans med äggen, oliverna och sardellerna.
Blanda olivolja och vinäger med peppar och ringla över alltsammans.
Servera med gott bröd och ett ljusrosa rosévin från Provence.
<b>Rimmad kyckling med citron- och dragonsås</b>
4 portioner, 6 timmar för att rimma + nedkylning, 10 minuter för tillagning
1/2 dl salt
1 l vatten
några kvistar färsk timjan
1 msk hackad färsk dragon
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
4 kycklingfiléer
2 dl lättcrème fraiche
1 dl kesella gourmet
1 msk dijonsenap
2 tsk riven pepparrot
1 msk kapris
1 citron
salt
peppar
Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga och rimmas i fem timmar. Ta upp och torka av och lägg dem i en ny kastrull med så pass mycket vatten att det täcker precis. Slå på vinet och koka upp, sänk värmen och pochera sakta i cirka fem minuter eller tills köttet vitnat helt och hållet. Det ska inte koka för länge utan bara precis bli genomkokt. Ta upp filéerna och låt rinna av och svalna. Ställ i kylen till kycklingen är helt kallt.
Blanda crème fraiche, kesella, dragon, senap, pepparrot och kapris. Riv i citronskalet och pressa i saften. Smaka av med salt och valfri pepparsort.
Skiva upp kycklingfiléerna lite fint på sniskan och servera med den kalla såsen och nykokt färskpotatis till ett glas svalt rosévin.
<b>Mozzarellagratinerad scampi på toast</b>
4 personer, 2 timmars marinering + 10 minuters tillagning
12 råa scampi (helst färska, annars frysta)
1 dl olivolja
färsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 chili
salt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk chilipulver
1 liten knippa persilja
1 mozzarellaost
4 skivor vitt bröd
eventuellt smör
Skala scampin. Blanda hälften av olivoljan med färsk timjan, finhackad vitlök, paprikapulver och salt. Kärna ur chilin, finhacka och lägg i. Lägg scampin i marinaden och ställ i kylen i två timmar.
Gör en till marinad av andra hälften av olivoljan, svartpeppar, chilipulver och persilja. Skiva mozzarellan och lägg i. Ställ i kylen i två timmar.
Grilla eller stek brödet i smör. Ta upp scampin ur marinaden och skär ett snitt längs med halva räkan så att den blir som en fjäril. Lägg på grillen någon minut eller bryn hastigt i stekpanna. Fördela scampin på brödet och placera mozzarellan ovanpå.
Gratinera i ugn under grillelementet i cirka 200 grader i 2-3 minuter.
Servera med några salladsblad, en limeklyfta och ett svalt lite mörkare rosévin.
<b>Att dricka till</b>
Ljusa roséviner till fisk- och skaldjursrätter eller grillade grönsaker: Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2006 (98171), 89 kr eller Château d'Aquéria Rosé (98664), 125 kronor.
Mörkare rosé till hetare rätter, asiatisk mat eller grillat lamm eller kyckling: Inurrieta Mediod?a 2006 (nr 99677), 70 kronor eller Stoneleigh Pinot Noir Rosé 2006 (nr 99518), 129 kronor.
Rosa bubblor till sällskapsdryck eller lättare mat: 7701, Rotari Rosé 2002, 96 kr
7405, Gosset Grand Rosé Brut, 449 kr.
Alkoholfritt alternativ: Sobrium Rosé (nr 98575), 38 kronor eller Maison Rosé (nr 1987), 39 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!