Lyssna på Torstensson i kväll!

Klas Torstensson.

Klas Torstensson.

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2013-04-11 07:40

I dag tar alla anhöriga och vänner farväl till en av vår bygds verkliga skådespelartalanger. Han dog, 92-årig, den 23 mars. Nästan på dagen för 13 år sen skrev jag här i VT efter premiären på Ronja Rövardotter: ”Hur kan en människa med fullkomligt naturlig skådespelartalang leva ända till pensionsåldern, oupptäckt?”

Det handlar om Claes Andersson, då i rollen som Skalle-Per.

Efter succén i Ronja Rövardotter spreds kunskapen om hans skådespelarkonst snabbt, inte minst genom hans spel i Nyårsrevyerna. Berömd utanför våra trakter blev han aldrig. Och det är ju ganska naturligt.

Nu ska jag berätta om en annan mästerlig talang som det är tvärtom med. Även han är född i våra trakter men mer känd, ja berömd långt härifrån, till exempel i Holland.

Namnet är Klas Torstensson, född 1951. Grunden i sin musikutbildning fick han på Ingesunds Musikhögskola i Värmland, sedan på Göteborgs Universitet och på Institute of Sonology i Utrecht. Och just detta med holländska Utrecht har nog gjort att bland alla europeiska musikhuvudstäder där man uppfört hans verk är det i Holland han mest känt sig hemma.

2012-2013 är han utsedd till ”composer in residence” vid Muziekgebouw aan ´t IJ i Amsterdam. Och de närmaste tre kvällarna har han huvudrollen i lika många konserter. I afton är det Amsterdam, i morgon Den Haag och på lördag Arnhem. Uruppföranden varje gång av hans nykomponerade ”Sieben mal sieben”. Och som titeln anger är ensemblen byggd med sju instrument: klarinett, basklarinett, mandolin, gitarr, violin, viola och cello.

Men programmet upptar även mer svenskt: Benjamin Staerns ”Tranströmer-Sånger”. Och Staern var ”composer in residence" åren före Torstensson. Österrikiska Arnold Schönbergs vackra ”Serenad” op 24 ingår också i programmet.

Alltsammans för långt härifrån för att ha chans att uppleva? Nej då. I P2 direktsänds hela Amsterdamkonserten från kl 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!