Lysande berättelse om vad som kunde ha hänt
Lysande berättare. Författaren Philip Roth använder sin egen barndom och familj i sin nya roman "Konspirationen mot Amerika".
Foto:
Philip Roth leker med den tanken i sin nya roman "Konspirationen mot Amerika", en lysande berättelse sedd från en ung judisk pojkes ögon i staden Newark i USA under åren 1940-42.
Philip Roth är en av de största samtida författarna i USA, mångfaldigt prisbelönt, och detta är hans tjugofemte bok. Även om han har förnyat sig i sitt författarskap är han ändå den skarpa penna vi är vana vid sedan tidigare, lättsam och förförande i sin lek med läsaren, men som också serverar en djupt gripande och tragisk historia.
Författaren använder sig själv och sin familj och vi ser världen och det som händer så som skolpojken Philip Roth ser det. Han har hela tiden pojkens perspektiv, men växlar mellan olika plan, mellan den lilla familjens värld och den stora samhällsvärlden. Detta ger en viktig dynamik åt texten och visar författarens skicklighet.
I intervjuer har han berättat att det är en ganska rättrogen skildring av både föräldrarna och honom själv, men att han ändrat en hel del i storebroderns karaktär.
Vi möter den lilla judiska familjen Roth sommaren 1940, i den judiska stadsdelen Weequahic i halvmiljonstaden Newark. Pappa Herman är försäkringsagent och mamma Elisabeth (Bess) är hemmafru. Storebror Sandy är fem år äldre än den då sjuårige Philip.
Sommaren och hösten 1940 förbereder sig amerikanarna inför presidentvalet i november. USA är ännu en trygg värld för judar under president Roosevelt, ett samhälle som bygger på demokratin och alla människors lika värde. Åtminstone är det så som de judiska andragenerationsimmigranterna ser på sin omvärld. De umgås med andra judiska familjer i den lägre medelklassen, och planerar för en strålande framtid för sina barn.
Sedan inträffar det oväntade. Den berömde flygaren Charles Lindbergh, som redan uttryckt starka nazisympatier, väljs till republikanernas presidentkandidat. Och vinner presidentvalet! Det är här, i skildringen av republikanernas konvent, som historien ändras av författaren.
Nu börjar en ny tid för de amerikanska medborgarna. Förändringarna kommer pö om pö i nya regelverk för judar, som i omskrivande ordalag har som syfte att splittra den judiska gemenskapen och kontrollera de enskilda människorna.
Philips pappa blir av med sitt jobb, kusinen Alvin flyr till Kanada för att åka till Europa och slåss mot tyskarna, storebror Sandy dras in i presidentens motsvarighet till Hitlerjugend, och en alltmer ökande känsla av osäkerhet och rädsla smyger sig på familjen.
En röd tråd i romanen är föräldraskapet och de prövningar som det ställs inför. Både pappa Herman och mamma Bess tvingas att göra heroiska insatser i kampen för familjemedlemmarnas överlevnad och blir sinnebilden av den goda vardagshjälten.
Här finns många paralleller till dåtidens Tyskland, men också till dagens USA. Boken kan säkert ses en varning om riskerna med Bushadministrationen och den nu växande Moral Majority. Flera olika och övertygande röster kommer till tals, vilket visar försåtligheten i det politiska spelet som gradvis förändrar samhällsvillkoren.
Här finns också likheter mellan presidenten Lindbergh och presidenten Bush, i både deras personligheter och retorik, likheter som knappast är slumpmässiga.
Boken skrevs och kom ut i USA före förra årets presidentval.
I slutet finns en faktadel där vi kan läsa om de historiska personer som förekommer i berättelsen, och vad som skiljer sig mot fiktionen.
NY BOK
Philip Roth
Konspirationen mot Amerika
Albert Bonniers förlag
Philip Roth
Konspirationen mot Amerika
Albert Bonniers förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!