Lokalhistoria om Gamleby med fokus på personerna

Torbjörn Lanzén har just kommit ut med en lokalhistorisk bok om Gamleby på 1950-talet. En rundvandring i bokform.

Författaren Torbjörn Lanzén framför huset där farmor och farfar Gottfrid och Josefin Lanzén bodde och där pappan, tapetseraren Folke växte upp vid foten av Garpdedansberget i Gamleby. Foto: Hans Brandin

Författaren Torbjörn Lanzén framför huset där farmor och farfar Gottfrid och Josefin Lanzén bodde och där pappan, tapetseraren Folke växte upp vid foten av Garpdedansberget i Gamleby. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Kultur och Nöje2011-11-03 00:00

En dag stod Torbjörn Lanzén med en mängd fotografier, tidningsklipp och anteckningar som han ärvde av sin faster Britta Karlsson (född Lanzén).

- Faster Britta flyttade från Gamleby redan som 25-åring, men höll alltid ett vakande öga på vad som händer där, trots att hon bodde i Aneby, säger Torbjörn Lanzén.

- Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, men eftersom jag tycker det är roligt att skriva så föddes idén om att göra en liten bok.

Torbjörn Lanzén valde att skriva boken som tankar under promenader i Gamleby med utgångspunkt från torget. En subjektiv berättelse där husen väcker minnen om personer som bott där, vad de sysslade med och vilka syskon och föräldrar och äkta makar de hade. Ibland får vi också ett och annat smeknamn.

Det speciella med den här boken är att många nu levande Gamlebybor har egna minnen av personerna som nämns och många av dem lever idag. Det finns hundratals namn i boken.

Läsningen ger garanterat många "aha-upplevelser" och väcker minnen till liv om personer som för inte så länge sedan gick omkring i Gamleby. En förutsättning för att uppskatta boken till hundra procent är en bakgrund i Gamleby.

Men man behöver inte vara född och uppväxt där för att uppskatta boken. Bilderna är helt underbara. Bland annat på kallbadhuset, logen Phoenix, Elsas kiosk och spången över Stäket. De allra flesta kommer från Torbjörns fasters samling men några har han lånat från Bengt O Edberg och Sven Larsson. Förutom bilder finns tidstypiska annonser från affärer som funnits i Gamleby och de gamla logotyperna för Herrekiperingen, ÖAF, Hederstedts och Tjust-Frukt väcker många minnen till liv.

Torbjörn Lanzén flyttade från Gamleby på 1960-talet men har fortsatt att hålla kontakten genom släktingar och genom sommarstugan i Loftahammar.

- När jag skulle ge ut boken inträffade ett märkligt sammanträffande, berättar Torbjörn Lanzén. Jag hittade det lilla förlaget Atremi i Mjölby på nätet och reste dit. Jag frågade om förläggaren kände till Gamleby.

- Ja, det gör jag verkligen sade han och skrattade gott.

- Han heter Per-Anders Lundh och är son till min stora idol i Gamleby IF:s bandylag - Rune "Mosse" Lundh, en av byns bästa som senare spelade såväl i Allsvenskan som i landslaget, snacka om att jag blev snopen, säger Torbjörn Lanzén.

Ny bok

Torbjörn Lanzén

Gamleby på 1950-talet, en rundvandring i ord och bild

Atremi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!