Lockar studenter och forskare till djupdykningar i våra arkiv

Olof Nimhed dukar upp en meny med spännande uppsatsämnen.

Foto: HANS BRANDIN Olof Nimhed arbetar halvtid som arkivchef på Västerviks museum. I den egenskapen försöker han förmå studenter att välja det rika arkivmaterialet som finns i Västervik som utgångspunkt för uppsatser och avhandlingar.

Foto: HANS BRANDIN Olof Nimhed arbetar halvtid som arkivchef på Västerviks museum. I den egenskapen försöker han förmå studenter att välja det rika arkivmaterialet som finns i Västervik som utgångspunkt för uppsatser och avhandlingar.

Foto:

Kultur och Nöje2005-03-11 13:27
Sedan augusti förra året arbetar gymnasieläraren Olof Nimhed halvtid som arkivchef på Västerviks museum. I den egenskapen driver han ett projekt som går ut på att locka studenter och forskare till Västervik för att skriva uppsatser och avhandlingar med utgångspunkt från arkivmaterial.
- Samtidigt ska vi se till att uppsatserna och avhandlingarna blir tillgängliga för allmänheten på ett bättre sätt än tidigare, säger Olof Nimhed. Det är tyvärr så att det skrivits en mängd fina uppsatser och till och med doktorsavhandlingar som inte är kända för oss här i Västervik. Så kan vi inte ha det, det ska vi ändra på.

Upprinnelsen till projektet var en direkt förfrågan från Linköpings universitet.
- De ville ha igång ett samarbete för att studenter och forskare skulle upptäcka Västervik som en spännande ort att förlägga sin forskning/sitt uppsatsarbete till. Västerviks museum och kommun driver projeket med stöd av Sparbanksstiftelsen.
Olof Nimhed åker själv till Linköping när det görs genomgångar inför uppsatsarbete. Där presenterar han Västervik och har en rad färdiga uppsatsidéer i rockärmen.
- Jag har redan fått flera napp, säger Olof Nimhed. Bland annat ska studenter skriva om "Fackföreningsrörelsen och syndikalisterna i Västervik", "Kriminaliteten i sjöstaden Västervi vid sekelskiftet 1900" och den tekniska utvecklingen inom svenskt jordbruk med utgångspunkt från Odensviholms gårdsarkiv, med mera.

- Studenterna erbjuds forskarplatser vid museet, kommunens centralarkiv, gymnasiets "kunskapskälla" och vid Högskolecentrum. Vi kan också erbjuda viss hjälp med boende och resebidrag.
Från högskolan i Kalmar har 23 blivande dataingenjörer valt att utarbeta två multimediaspel och en databas med utgångspunkt från Västerviks historia.
Men Olof Nimhed ägnar sig alltså inte bara åt de uppsatser och avhandlingar som ska skrivas. Han har även kartlagt 450 artikelrubriker där man kan hitta det som tidigare skrivits med utgångspunkt från Västerviks historia. En guldgruva för den intresserade.
- Det är kvalificerde arbeten som bara hamnat i en bokhylla på en institution. Nu ska vi istället göra dem tillgängliga och tänka ut alla möjliga sätt att dra nytta av dessa studier, säger Olof Nimhed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!