Ljusstöperiet firar tioårsjubileum

För exakt tio år sedan slog Ragnar och Ebba von Geijer upp portarna till sitt ljusstöperi på Gränsö. Jubiléet firas med en ny utställning.

Ragnar, Pontus och Ebba von Geijer samarbetar ofta. Arbetet är tålamodskrävande, utmanande och väldigt roligt. Även Pontus bror Mårten, som fortfarande går på gymnasiet, brukar arbeta i ljusstöperiet ibland.

Ragnar, Pontus och Ebba von Geijer samarbetar ofta. Arbetet är tålamodskrävande, utmanande och väldigt roligt. Även Pontus bror Mårten, som fortfarande går på gymnasiet, brukar arbeta i ljusstöperiet ibland.

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2009-05-07 18:58
Ragnar och Ebba von Geijer hade länge stöpt ljus i garaget och köket hemma på Ekerö utanför Stockholm innan de valde att flytta till Västervik och öppna ljusstöperi på Gränsö.- Vi sålde villan och flyttade ner. Först hade vi tänkt att vi skulle ge Gränsö ett år, säger Ebba von Geijer och berättar att det var Per Johansson på Gränsö slott som övertalade dem att flytta hit.Tio år har gått och 27-årige sonen Pontus von Geijer arbetar numera även han i familjeföretaget.- Det känns som om jag har jobbat med det här hela livet. Jag tjänade fickpengar genom att rensa bort vekar och jag jobbade här parallellt med skolan.Pontus är fjärde generationen ljusstöpare. Det var Pontus farmors mor som började traditionen med att stöpa ljus på 1920-talet i Håtuna.- Hon tog tillvara på ljusstumpar i kyrkan för hon tyckte att det var synd att de gick till spillo. Sen sålde hon ljusen på basarer och sen har det bara fortsatt, berättar Pontus som älskar sitt jobb.- Jag träffar mycket folk, det är en underbar miljö och jag älskar att jobba med händerna. Sen tycker jag om att uppfinna saker och det behövs. Alla verktyg vi använder har vi tillverkat själva.Jubileumsutställningen består av ett tiotal konstljus. Det nya för i år är att Pontus, Ebba och Ragnar har kombinerat glas och ljus. Samtliga konstljus i utställningen pryds av glaskulor, handblåsta från såväl Vimmerby som Egypten.- Helst skulle vi vilja samarbeta med en glasblåsare för det vore roligt att få skapa något tillsammans, säger Ebba.Alla tre tycker att de tio åren på Gränsö har gått jättefort.- Det känns lite overkligt. Numera tycker många att våra ljus är typiskt för Västervik. Det är jätteroligt, säger Pontus.Ebbas mål för framtiden är att ljusstöperi ska bli en accepterad konstform. Hon drömmer bland annat om att ställa ut på Kalmar konstmuseum.- Tidigare har ljusstöperi klassats som hantverk, jag hoppas att det får en plats inom konst och design framöver, säger Ebba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!