Ljud av böcker hörs överallt

Ljudbokens framfart har lett till att litteraturen når nya målgrupper.

"Ljudbokskungen". Torsten Wahlund läser in Stephen King-boken "Magiker och glas". Foto: Bertil Ericson/Scanpix

"Ljudbokskungen". Torsten Wahlund läser in Stephen King-boken "Magiker och glas". Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2007-07-26 00:25
- Den har spridit sig till dem som normalt inte läser så mycket, säger Jonas Byström, vd på Bonnier Audio.
Men tidningarnas kultursidor recenserar nästan bara skrivna böcker.
I bilen, hängmattan eller på promenaden. Möjligheterna att ta del av nya böcker har ökat med hjälp av ljudboken. Och allt fler upptäcker fördelarna. I dag står ljudböckerna för nästan en tion-
del av hela bokmarknaden, en fördubbling jämfört med för två år sedan.
- Det har varit en fantastisk utveckling de senaste åren. Tillgängligheten på ljudböcker ökar, och därmed försäljningen, säger Jonas Byström.
Till hösten satsar Bonnier Audio stort på mp3-böcker, som kan laddas ner till mediespelare, såsom Ipod, eller mobiltelefon.
- Man ser i musikbranschen att de flesta som köper musik på nätet gör det till sina mobiler. Vi försöker haka på den trenden.

Jonas Byström jämför ljudbokens utveckling med pocket-
bokens framfart för ett antal år sedan. Genom försäljning på bensinstationer och varuhus, i bokhandeln och via bokklubbar och internet har ljudboken blivit en produkt för den breda allmänheten.
- Vi når nya målgrupper. Ljudboken är en produkt som spridit sig till de som normalt inte läser så mycket, till exempel lastbilschaufförer. I stället för att ratta in någon polsk reklamradiostation när de reser i Polen lyssnar de nu på Håkan Nesser, Camilla Läckberg eller något i den stilen.
En Temo-undersökning som Bonnier Audio låtit göra visade att 38 procent av de som köper ljudböcker är män, en hög siffra sett till bokbranschen i stort. Men den primära målgruppen för ljudböcker är trots allt storläsarna, varav de flesta är kvinnor.
- De är den kulturbärande klassen, säger Amelia Adamo, chefredaktör på M Magasin.
Hon är själv en stor ljudboksentusiast och startade förra året en ljudbokklubb med ett urval av klassiker för tidningens prenumeranter.
- Det bästa med ljudböcker är att man kan gå omkring i trädgården och lyssna, eller sitta i bilen, säger hon.

Några recensioner av ljudböcker kan hennes läsare inte ta del av, men systertidningen Tara publicerar ljudboksrecensioner av Täppas Fogelberg. Tara ligger därmed i framkant.
De stora kulturredaktionerna har fortfarande en marginell bevakning av ljudböcker. Inte ens Sveriges Radio
P1:s "Kulturnytt" recenserar ljudböcker, trots att radion har det talade ordet gemensamt med produkten. Däremot händer det att ljudboksrecensioner dyker upp i SVT:s "Gomorron Sverige".
- Ljudboken verkar bli allt viktigare. Inte bara som ett komplement till den inbundna boken utan även för sig. De finns de som bara köper ljudböcker. Jag tippar på att vi kommer att recensera ljudböcker i större utsträckning framöver, säger
SVT:s recensent Magnus Utvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!