Levande möten gör teatern viktig

Eposet Gilgamesh spelades för skolklasser i Västervik.

Lena Stefenson jobbar med publikkontakten under hela föreställningen. Kontakten är extra viktig när man spelar teater för barn, säger hon.Foto: ANDERS LILJEGREN

Lena Stefenson jobbar med publikkontakten under hela föreställningen. Kontakten är extra viktig när man spelar teater för barn, säger hon.Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Kultur och Nöje2004-03-18 01:00
- Jag tror att vuxenteatern har lärt sig mycket av barnteatern, säger skådespelaren och mimaren Lena Stefenson. Det handlar om bilder, rörelse, musik och inte minst tilltalet till publiken.
Teater och kultur över huvud taget är viktigt för alla, menar Lena Stefenson. Där är det ingen skillnad på barn och vuxna.
- Alla vill bli berörda, säger hon. Tyvärr finns det en tendens att barnkultur står lägst, därför att barnen står lägst. Men när det gäller teater tror jag att skolan kan bjuda på mycket.
Tre dagar den här veckan har Lena Stefenson spelat sin dramatisering av eposet Gilgamesh för skolklasser i Västervik.
Gilgamesh var kung i staden Uruk i Mesopotamien     i dag södra Irak     för 4 500 år sedan. Till två tredjedelar var han gud, till en tredjedel var han människa. Eposet är en storslagen saga som berättar om hans äventyr tillsammans med vännen och den ende jämliken, den vilde Enkidu.
- Barn har ofta inga förutfattade meningar när de kommer till teatern, säger Lena Stefenson. De tar föreställningen för vad den är.
Rekvisitan är enkel: en matta och en liten trumma. Lena Stefenson spelar ensam alla roller. Hon är berättare, mimare och skådespelare. Hon är män och kvinnor, gudar, monster och vilda djur och håller den unga publiken i ett stadigt grepp i nästan en timme.
- När man spelar för barn får man hela tiden jobba med att fånga publiken     men när man lyckas med det, då har man dem verkligen. Barn applåderar inte artigt, som vuxna gör.
- Det kändes ovanligt med bara en skådis, säger Mikaela Lindh efteråt. Men det var bra, fast lite svårt att hänga med ibland.
Lena Stefenson hade ingen särskild tanke med att göra en ensamföreställning.
- Nej, säger hon. Jag hade tanken att jag ville göra Gilgamesh. Min kärlek ligger åt teatern och åt mimen, det kroppsliga. Det var så roligt att göra det på det här sättet att jag inte kunde låta bli.
I Västerviks kommun satsar man 250 000 kronor per år på kultur för barn mellan ett och tolv år. Nilla Wollberg arbetar på kommunens barn- och utbildningskontor, och det ingår i hennes arbetsuppgifter att ordna en kulturupplevelse om året för alla barn i kommunen.
- I kulturen upplever man det som är grunden i vårt samhälle, säger Nilla Wollberg. Kulturen vädjar till vår fantasi och vår kreativitet     och det är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!