Leif Rosenblad lämnar Västervik för Malmö

Det ryktas att du ska flytta. Stämmer det? - Ja, det stämmer. Jag och hustrun Monica flyttar till Malmö i vår. Vi har bott 30 år på Gränsö och nästan 40 år i bygden, berättar Leif Rosenblad, historiker/författare och Västerviksbo sedan nästan 40 år tillbaka.

Leif RosenbladArkivfoto: Anders Steiner

Leif RosenbladArkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2010-12-30 00:00


Varför flyttar ni?
- Vi har barn och sju barnbarn i Lund som vi nästan aldrig ser. I första hand flyttar vi för att komma närmre dem. Men vi längtar också efter närheten till centraleuropa. Vi har båda fyllt 70 år och är nyfikna på något nytt. Vi vill njuta av livet. Malmö är en spännande stad som har utvecklats mycket på senare år.

- Monica har för övrigt sina rötter i Skåne. Själv växte jag upp i Värmland men har ingen längtan norr ut.

Var ska ni bo?
- I en våning mitt i Malmö. Vi har fem minuters gångväg till centralstationen, 27 minuter till Kastrup med tåg och 32 minuter till Tivoli. Det ska bli väldigt skönt att slippa skotta snö.

Hur känns det att flytta från Tjust?
- Det känns spännande. Men det är klart att det är lite vemodigt samtidigt. Vi bor ju så vackert på Gränsö. Men nu får någon annan njuta av den här miljön.

- Jag känner trots allt att jag har gjort mitt i Västervik. Jag har varit engagerad politiskt och haft engagemang i flera föreningar och stiftelser. På Västerviks Museum kan jag inte göra mer och i politiken behövs nya unga fläktar. Jag har trappat ner på mina åtaganden och uppdrag. Jag kommer dock att behålla en fot i Tjustbygdens kulturhistoriska förening även sedan jag flyttat.

Har du några nya engagemang på gång i Malmötrakten?
- Jag vill helst inte ta på mig så mycket nytt men vi får väl se. Jag faller så lätt för smicker. Jag har faktiskt redan blivit tillfrågad om att skriva om huset vi flyttar in i och varför inte? Det vore spännande. Det är ett gammalt hus från 1907.

Du arbetar ju för närvarande med en bok om kyrkorna i Tjust. När kommer den ut?
- Det blir i maj, ungefär i samma veva som flytten går. Det känns som en trevlig avslutning på min tid i Tjust. Jag är också väldigt glad och tacksam över kommunens kulturstipendium som jag nyligen fick ta emot. Även det känns som en fin avrundning på min kulturella verksamhet i kommunen.

Leif RosenbladArkivfoto: Anders Steiner
Leif RosenbladArkivfoto: Anders Steiner
Hallå där...

Leif Rosenblad har arbetat inom flera områden under sin yrkesverksamma tid i Västerviks kommun. Bland annat var han lantbrukare en period. Han har också arbetat inom skatteverket och polismyndigheten.

Han är konsthistoriker och har skrivit flera böcker, bland annat om gårdar och herresäten i Tjustbygden.

Vid sidan av sina många kulturella uppdrag har han också varit borgerlig vigselförrättare.

Han är aktiv i Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening på Västerviks Museum, har varit ledamot i kultur- och fritidsnämnden för Moderaterna samt suttit i kommunfullmäktiges presidium.

Sedan åtta år är han Islands konsul i Kalmar län - ett uppdrag han avslutar i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!