Kulturvandring i Duvekulla

Vilhelm Moberg hade sitt Duvemåla. I Törnsfall har man sitt Duvekulla. Men det är inte bara delar av namnet som förenar; från båda platserna sökte folk lyckan på andra sidan Atlanten.

Schabloner. Under tapeten i den gamla gården döljer sig fina målningar visar Katarina Laven-Schultz. Foto: MATILDA AHL

Schabloner. Under tapeten i den gamla gården döljer sig fina målningar visar Katarina Laven-Schultz. Foto: MATILDA AHL

Foto:

Kultur och Nöje2006-06-05 00:25
1883 hade Gustav och Emma Karlsson fått nog av slitet på frälsehemmanet under Blekhem. De gjorde som Karl-Oskar och Kristina i Mobergs storslagna utvandrarepos. De tog båten med sina båda barn och reste till lyckans förlovande land, via Hull och New York tog de sig till svenskbygderna i Minnesota.

- De blev jordburkare, bytte namn till Turnwall och fick ytterligare fyra barn, berättar Anna Maria Jakobsson i Törnfalls hembygdsförening.
Hon och en grupp andra har under vintern studerat Duvekullas långa historia. Sedan början av 1400-talet har det bott folk som brukat jorden i byn.
- På 1700-talet hade gården vuxit till en liten by med fyra gårdar, berättar Anders Johansson i hembygdsföreningen.

På tisdag kan vi andra få del av medlemmarnas studiemödor under långa mörka vinterkväller. Föreningen bjuder då in till en kulturvandring. Dessa har blivit tradition i Törnsfall. Sedan flera år har medlemmarna studerat olika platser i trakten för att senare delge allmänheten sina nyvunna kunskaper om hembygden. Under kulturvandringen visar man också en liten utställning i den gamla gården där de bodde människor fram till 1919.
Dessutom bjuder man på ett teaterstycke som bygger på ett kärleksbrev som man funnit i en drängstuga i en av grannbyarna. På den scenen står Jerry och Anette Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!