Kulturindustri

Kultur Mervärdeskälla? Det är väl lika bra att jag direkt berättar hur idén till dagens krönikerubrik kom upp. Det handlar om ett uppdrag för TOLV år sen av Värmlands Folkblad. I tidningens mångsidiga, fristående bilaga "Näringsliv" ville man få fram en bild av kulturen i Värmland, och rubriken blev just Kulturindustri.

Kultur och Nöje2011-04-01 17:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tio år hade jag bevakat och recenserat praktiskt taget allt som hände inom landskapets konst- och musikliv. Och nu var jag på väg att lämna denna kulturtäta bygd för att bosätta mig i Västervik. "Där kan det väl inte finnas så mycket att ta i??!!"

Även om industrin, i traditionell mening, är ganska blygsam inom kulturområdet, så finns den, även i våra bygder. Förlag och tryckerier med konstkunskap. Radio/TV dominerar säkert, men annat lever också. Något storslaget handlar det sällan om. Men företagsamheten är livlig. Och ämnet är större än vad du kanske tror.

Samtidigt är det ju så att kulturen aldrig klarar sig utan stöd, det har den aldrig gjort. Det gör inte naturen heller, om du tänker efter. Lagar som hindrar att den förstörs är livsviktiga.

Om kultur bara vore Bingolotto och tjafs i en rad TV-kanaler, då skulle vi inte behöva fler böcker än plånboken. Men risken finns att vi då fortfarande skulle gå på alla fyra och gläfsa gomorron.

Nu är det inte så. Tack och lov, det tror jag de flesta instämmer i. Biblioteken har böcker, både för lån och läsning på plats. Det sista har nog ökat på grund av den växande arbetslösheten. Men hur står det till på sjukhusbiblioteket? Från min tid i Värmland minns jag att just sjukhusbiblioteket även lånade ut konstverk. Man kunde ligga i sjuksängen, snegla mot väggen och piggna till!

Utlåning av musik är en stormarknad, framför allt har de praktiska CD-skivorna fått den att växa. Idrotten beskrivs ofta som vår enda, riktiga folkrörelse. Visst finns det andra. Körsång till exempel är folkrörelsen där åtminstone alla tar ton. I torsdagstidningens kyrkoguide noterade jag över tio notiser om körinslag. Och sent i eftermiddag får S:t Petri ett mycket intressant besök av Linköpings kammarkör!

Förra helgen blev det rena kollisioner. Samtidigt som Musik på Gränsö slott bjöd på en genial konsert där, hölls ett inträngande program om tonsättarlegenden Allan Pettersson i Gamleby kyrka. Flera ringde mig - var det nödvändigt att kollidera?

Konstföreningarna då? Med europeiska mått är konstföreningar av Sveriges art en ganska udda företeelse, men den ska vi vara stolta över. Och vårda!

När jag skrev den nämnda VF-artikeln hade Sverige 2 500 konstföreningar med tillsammans 700 000 medlemmar. Föreningarnas årliga inköp och förmedling av konst låg på en kvarts miljon kronor.

Hur det ser ut i dag har jag haft svårt att få grepp om. Västerviks Konstförening tar sig till Mejeriet . Tjustbygdens Konstförening har det lättare och jobbar på liksom nätverket Lilla Salongen.

Ja, än så länge. EU kräver att även ideella föreningar ska bli momspliktiga. Bara kulturhatare kan tycka att det är mums. Nu behövs Borg!