Krögarna vrider ner volymen vid öltältet

En del klagomål från omkringboende har kommit in apropå öltältet med tillhörande scen på Strandvägen. Efter krismöte och kontroll av ljudnivåerna ligger de nu som de ska.

Hög volym. Efter första kvällen med öltältet och scenen på Strandvägen klagade grannarna på den höga ljudnivån. Efter ett krismöte är det åtgärdat.Foto: Matilda Ahl

Hög volym. Efter första kvällen med öltältet och scenen på Strandvägen klagade grannarna på den höga ljudnivån. Efter ett krismöte är det åtgärdat.Foto: Matilda Ahl

Foto:

Kultur och Nöje2005-07-14 00:25
När folklivet drog igång och därmed vimlet i öltältet på Strandvägen, som är nytt för årets Visfestival, lät inte klagomålen från de kringboende vänta på sig.
Efter första kvällens musikunderhållning från scenen intill tältet i måndags hörde kringboende av sig till miljö- och byggnadskontoret där Charlotte Holmström är den som sysslar med frågor som rör ljudnivåer. Hon har tillsammans med kommunens alkoholhandläggare hållit ett allvarligt möte med krögarna som står för arrangemangen på torget.
- Vi diskuterade om de höll riktvärdena för ljudnivåerna eller ej. Det är tveksamt om de gjorde det första kvällen, säger hon.
Socialstyrelsens riktvärden för ljudnivåer är för publiken ett medelvärde på 97 dBA och maximalt 110 dBA. Dessa nivåer gäller om barn har tillträde till arrangemanget. Om det bara finns vuxna i publiken ligger gränsvärdena något högre.
- Arrangörerna har skyldighet att ha koll på sina ljud. I går gjordes mätningar som visade att de höll nivåerna.
Pia Hallin på Harrys är en av arrangörerna och hon säger att sedan klagomålen kom in har de införskaffat decibelmätare för att kunna kontrollera att ljudnivåerna ligger inom gränsvärdena.
- Det är nog lite svårt att veta med ljud. Nu har vi decibelmätare och håller oss till nivåerna och under det, säger hon.
För de kringboende finns också gränsvärden för hur mycket ljud de ska behöva tåla inomhus. Där gäller att regelbunden musik från en anläggning får nå högst 25 dBA inomhus, vid enstaka tillfällen kan en något högre ljudnivå accepteras.
- Vid sådana här tillfällen får de tåla lite högre. Men det är ändå en arbetsvecka för många så man får mötas där, säger Charlotte Holmström.
Efter krismötet på tisdagen har ljudnivåerna hållit sig inom riktvärdena och musiken får pågå till senast klockan 23, vilket är en timme tidigare än första kvällen. På onsdagen hördes inga klagomål av.
- Det var mer folk andra kvällen. Ljud sprids ju genom väggar, men är det mer folk blir det inte lika stor spridning.
Pia Hallin säger att det kan vara svårt för folk att veta vilka nivåer som är acceptabla, men att myndigheterna var nöjda vid kontrollen på tisdagen.
- Fast det var lika högt i går som i förrgår, säger hon på onsdagen.
- Vi kan tyvärr inte vara alla till lags, men nu är det slut med de stora banden, så nu är det lite snällare musik.
Charlotte Homlberg säger att det kan finnas anledning att se över om det behövs ytterligare åtgärder när det gäller ljudnivåerna i tältet till nästa år.
- Kanske måste man se över valet av musikstil. Folk är ju toleranta, men det finns väl gränser för vad man tål.
Och det är också viktigt att nivåerna hålls nere så att inte publiken får hörselskador.
- Det kan räcka med ett tillfälle så har man tinnitus - så det är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!