Kriminell utställning på museet

Med start i kväll och fyra veckor framöver, kommer en utställning om Kriminalvården att äga rum på Västerviks museum.

Om du är sugen, så kommer det finnas möjlighet att göra det som Olof Nimhed och Viktor Englund gör på bilden. Nämligen testa att sitta i skamstock.

Om du är sugen, så kommer det finnas möjlighet att göra det som Olof Nimhed och Viktor Englund gör på bilden. Nämligen testa att sitta i skamstock.

Foto: Lisa Olaison

Kultur och Nöje2009-04-07 11:23
Olof Nimhed, en av de ansvariga för utställningen tycker att det är ett intressant ämne som behandlas.- Det är en viktig del i vår kulturhistoria, så det har varit oerhört spännande att genomföra detta.Ett föredrag av historikern Roddy Nilsson, från Växjö universitet, kommer att hållas ikväll. Temat är "från cellfängelse till fotboja". Med andra ord hur utvecklingen ser ut inom området. Utvecklingen inom svenska fängelser, är också lite om vad utställningen handlar om. - Vi har tydligt illustrerat hur ideologin har förändrats, till att bli mer och mer humanitär, berättar Olof Nimhed.- Att det är ett område i ständig förändring gör det ytterligare mer intressant.Man kan grovt dela in svenska kriminalvården hittills, i tre bitar. Först var det mycket kroppsskam och dödstraff. Sedan fokus på fängelse, att sitta inlåst i en cell. Till att nu, lägga mer vikt på vård. Viktor Englund, som studerar till historiker och nu har terminspraktik på museet, har hjälpt till att samla in allt material. Han ser också fram emot att utställningen ska dra igång.- Många är intresserade av kriminalvården, både hur det ser ut just nu, och förr i tiden. Därför känns det här meningsfullt.Bilder, redskap och skrifter kommer man bland annat att kunna ta del av. Och se hur det såg ut i en riktig cell. Gammal som ny. Material från Västerviks gamla fängelse, samt nya anstalt kommer också att finnas.Att allmänheten ska få tillfälle att möta dagens kriminalvård, är också ett av utställningens mål. I dagens fängelser är det stort fokus på livet efter man har avtjänat sitt straff.- Man kan studera det mesta, och få högskolekompetens på fängelserna, berättar Viktor Englund.- Det finns även olika behandlingsprogram, baserat på vilket brott man gjort sig skyldig till.Det kommer finnas möjlighet, att på utställningen, köpa produkter som är tillverkade av intagna. Exempel är barnmöbler, porslin, konst och till och med en friggebod. På dagens anstalter råder det sysselsättningsplikt, vilket innebär att många väljer att tillverka diverse saker.Alla som har arbetat med att färdigställa utställningen, har själva befunnit sig i ett fängelse, under en kväll. Allt för att få en så sann bild som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!