Komma-ut dominerar queerlitteraturen

Författarna flockas på Pridefestivalen och Bonniers deltar för första gången i regnbågsfesten. Hbtq är högintressant på den litterära marknaden, med självupplevda komma-ut-berättelser som starkaste trend.

Ulrika Larsson driver Normal förlag tillsammans med hustrun Erika Larsson. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Ulrika Larsson driver Normal förlag tillsammans med hustrun Erika Larsson. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Foto: JONAS EKSTRÖMER

Kultur och Nöje2008-08-02 00:07
- Det självbiografiska skrivandet är kung. Det har det varit sedan allra första början. Det finns fortfarande så många historier kvar att berätta, säger Ulrika Larsson.Hon är förläggare på Skandinaviens första queerförlag, bokförlaget Normal. Tillsammans med hbtq-bokhandeln Hallongrottan håller förlaget i den litterära delen av Pridefestivalen. Det som tidigare var ett boktält har i år växt till en författarscen där namn som Mari Jungstedt, Carina Burman och Unni Drougge medverkar.Men även de så kallade mainstreamförlagen har blivit mer öppna för hbtq-marknaden, menar Ulrika Larsson. Ibland med mer eller mindre lyckade resultat. Som exempel tar hon "Pink!: den rosa kokboken" som härom året lanserades som den första gaykokboken.- Det var ett försök att ta plats på den rosa marknaden. Det var bilder på slätrakade bringor och det nästan luktade Hawaiian Tropic på boksidorna.Jonas Axelsson, chef för den skönlitterära avdelningen på Bonniers, konstaterar att hbtq-litteraturen ännu så länge står för en mycket liten del av utgivningen. Förlaget passade dock på att puffa lite extra för Jessika Berglunds debutroman "Simtag", genom att lägga utgivningen nära inpå Pridefestivalen. Boken är en kärleksberättelse om Anneli som blir förälskad i sin bästa vän Cecilia.- Vi trodde att den kunde få en skjuts av Pridefestivalen. Men det är inte så att vi letar efter böcker att kunna ha intill Prideveckan. Det är alltid en kompetensfråga, det ska vara bra böcker som har något speciellt, säger han.Det självupplevda dominerar
Bitte Andersson, på bokhandeln Hallongrottan som startades 2006, håller med om att hbtq-marknaden domineras av det självupplevda, men tycker att trenden håller på att vända.- Hbtq-litteraturen har rört sig i riktning från komma-ut-berättelser mot mer allmängiltiga berättelser, säger hon och tar böcker som Sara Stridsbergs "Drömfakulteten" och Martina Lowdens "Allt" som exempel.Det är böcker där homo- eller bisexualitet ingår som en detalj i en större helhet. Precis som i barndeckarserien "Lasse Majas detektivbyrå" där de unga deckarna står inför ett mysterium de inte kan lösa.- De tror att en rånare och en pizzabagare står i maskopi med varandra för att rånaren blinkade till pizzabagaren under själva rånet. Men det visade sig att rånaren bara flörtade med pizzabagaren, så hela plotten fick en oväntad twist. Det är lite najs, säger Bitte Andersson.Nya förlag som Olika och Vilda förlag har ökat antalet böcker som på ett naturligt sätt för in hbtq-personer i barnlitteraturen. Men Bitte Andersson efterlyser fler böcker om samkönad kärlek mellan barn.- Man kan tycka att det är onödigt eftersom barn inte har en sexualitet på det sättet när de är små. Men det finns alla möjliga symboler för heterosexualitet i barnböcker.
Queerdeckare
De svenska deckarna tycks ännu inte ha kommit ut ur garderoben. De två undantagen är ännu så länge Inger Jalakas lesbiska kriminalinspektör Margareta Nordin och Carina Burmans queera amatördeckare Euthanasia Bondeson.- I övrigt befolkas deckare av hbt-personer. Men de tenderar antingen att användas som ett exotiskt inslag, eller dö. Vi väntar fortfarande på starka bärande karaktärer som inte finns där som kuttersmycken eller lik, säger Ulrika Larsson, från Normal förlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!