Komiken lyfts fram i ?Fordringsägare?

Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild August Strindbergs ”Fordringsägare” har premiär på Stockholm stadsteater i dag. Kjell Bergqvist, Helena Bergström och Philip Zandén spelar rollerna i det täta kammardramat. Zandén är dessutom regissör.

Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild August Strindbergs ”Fordringsägare” har premiär på Stockholm stadsteater i dag. Kjell Bergqvist, Helena Bergström och Philip Zandén spelar rollerna i det täta kammardramat. Zandén är dessutom regissör.

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-20 00:25
Philip Zandén dubblerar när Stockholms stadsteater sätter upp ?Fordringsägare?. Han står för såväl regi som en huvudroll. Strindberg själv kallade sitt drama för en tragikomedi, men i den här uppsättningen ligger tyngdpunkten på komiken.
Triangeldramat ?Fordringsägare? har premiär på Stadsteatern i Stockholm i dag. Philip Zandén gör Adolf, make till Helena Bergströms Tekla. De lever i ett lyckligt och till synes jämställt förhållande, men friden är inte djupare rotad än att den lätt kan slås i kras när Teklas tidigare man Gustaf, i formen av Kjell Bergqvist, dyker upp på scenen.

August Strindbergs ?Fordringsägare? är, tillsammans med ?Fröken Julie? och ?Fadren?, troligen hans mest kända och spelade. Det är en pjäs där sexuell spänning står i centrum, det har sagts att den är kärlekslös, att Strindberg bara ville visa upp förbittrade människor som endast tar paus i hatandet av varandra för att ha djuriskt sex med varandra.
Men åtminstone i Philip Zandéns uppsättning verkar hatet få stå tillbaka. Pjäsen beskrivs som ett elektrifierande högspänningsdrama för alla som vägrar att sluta älska. Zandén vill lyfta fram dramats komik, genom spelformen.
? Spelstilen vi valt att använda är komisk, det stämmer. Vi har lagt till slapstick, vilket finns inte i originalmanuset. Men tragedin finns ju fortfarande i texten, säger Philip Zandén.
Strindbergs komplexa förhållande till kvinnor och hans påstådda hat mot dem är ett ämne som aldrig upphör att fascinera. I ?Fordringsägare? är det lätt att se hustrun Tekla som dramats onda centrum, den som leker med de båda männens känslor och spelar ut dem mot varandra enbart för sitt eget nöjes skull. Helena Bergström säger så här om sin rollfigur:
? Jag tycker att Tekla är en härlig kvinna, som kämpar för sin frihet. Men hon känner en stor frustration, hon är inte lycklig men hon vill verkligen känna lycka. Och hon har det inte lätt, hon tvingas bokstavligt talat lyfta de här två karlarna.

Det här är tredje gången på kort tid som Philip Zandén och Helena Bergström arbetar ihop på Stadsteatern. Förra året gjorde de ?Hamlet?, och 2002 satte de upp ?Ett dockhem?, där även Kjell Bergqvist var med. I de tidigare uppsättningarna har dock Zandén nöjt sig med att vara regissör. Nu spelar han själv en av huvudrollerna.

Är det inte svårt att dubblera?
? Jag tror det faktum att jag även regisserar ställer större krav på Kjell och Helena än vad det gör på mig själv. Jag känner mig rätt bekväm.
? Och vi ville ju inte ha nån annan regissör. Vi ville ha Philip, säger Kjell Bergqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!