"Kokainet var till slut det enda jag brydde mig om"

Med två dagars mellanrum utkommer rockartisten Kee Marcello nästa vecka med en biografi och en ny platta. På frågan om han känner sig nervös inför boksläppet svarar han: - Nej, jag har inte haft tid till det.

Kultur och Nöje2011-10-15 00:00

Det har varit mycket kring de båda projekten in i det sista, förklarar han.

Och lika bra är kanske det.

Biografin "Rockstjärnan Gud glömde" marknadsförs som en avslöjande skildring av hur det egentligen gick till när Europe var som störst och turnerade över hela världen.

Är det där ett PR-trick eller berättar du faktiskt saker som inte tidigare varit kända?
- Det är inte bara ett försäljningsknep. Jag avslöjar mycket i boken. Europe som band hade ett oförtjänt gott rykte. Det låg något av en pojkbandsstämpel över oss. "De skötsamma grabbarna från Sverige". Imagen stämde inte alls överens med verkligheten men många månade om att den bilden skulle upprätthållas. Jag tycker att det är konstigt att det lyckades så bra.

Vad fick dig att vilja skriva boken?
- Jag har velat göra det sedan jag läste "The Real Frank Zappa Book". Den är fantastiskt rolig, intressant och annorlunda, och i mitt tycke en av de bästa rockbiografier som skrivits.

- Sedan jag läste den har jag haft en tanke i bakhuvudet om att så småningom skriva en egen biografi.

- Jag har också varit med om mycket och tycker att jag har en historia att berätta.

Att skivan släpps i samma veva som boken är lämpligt tycker Kee.

- Den innehåller eget originalmaterial men även nyinspelningar av gamla Europe-hits. Det är mina egna moderna versioner av låtarna.

Du berättar ju om ditt kokainmissbruk i boken. När insåg du att det var fara å färde?
- Det var under en period i Los Angeles i slutet av 80-talet. Man måste komma i håg att i mitten av 80-talet betraktades kokain ungefär som potatischips i USA. I alla fall i musikbranschen. Narkotikan florerade vart man än kom och "alla" nyttjade droger. Mitt problem var att jag gillade det för mycket. Till slut blev kokainet och berusningen det enda jag brydde mig om.

- Mina problem eskalerade när jag återvände till Sverige 1992. Vid ett tillfälle drabbades jag av hjärtstillestånd, vilket jag efteråt försökte skämta bort.

- Jag nådde omsider ett vägskäl där jag fick välja att leva eller dö.

- Min nuvarande fru Pia var till stor hjälp. Hon gav mig ett alternativ till det liv jag levt. Jag fick en ny chans och tog den. Det låter banalt men det var faktiskt kärleken som räddade mig.

I dag lever Kee ett ganska ordinärt liv tillsammans med familjen i ett hus vid havet utanför Göteborg. Mellan varven ger han sig ut på turné med sitt band. Men då är det ramlösa som gäller, poängterar han.

Kee har inte längre kontakt med de forna bandkamraterna i Europe. Han förklarar att det har att göra med en ekonomisk tvist som enligt Kee grundar sig på att han inte fått den betalning han haft rätt till enligt kontraktet som skrevs när han efterträdde den ursprungliga gitarristen John Norum.

- Men jag är optimist. Jag tror att schismen går att lösa och att vi så småningom kan lägga allt detta bakom oss.

Kee Marcello

Bor: Göteborg

Familj: Hustrun Pia och barnen Tobias, Hanna och Tim

Gör på fritiden: - Vilken fritid? Skämt å sido. Jag hjälper exempelvis till med läxläsning.

Lyssnar på just nu: Alter Bridge, Foo Fighters, Muse med fler

På nattduksbordet: "En kortfattad historik över nästan allting" av Bill Bryson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!