Kartans historia kartlagd
Gammal karta. Detta är en karta från 1500-talet som visar riket Tanyuca i Centralamerika och hur man skulle förflytta sig där.
Foto:
Givetvis är den fylld av kartbilder, den ena vackrare än den andra. Det här är en soffbordsbok som man har liggande framme för att bläddra i då och då. Jag blir aldrig mätt på den.
Det märks att professor Black verkligen är road av sitt ämne kartor, för han berättar lättsamt och underhållande om både gamla kartor och nya, och om hur och varför kartor framställs.
Han börjar med att berätta om de tidigaste kinesiska kartorna från cirka år 2100 före Kristus och kommer i slutet av boken in på dagens interaktiva kartor på nätet. Däremellan finns det mesta. Kartor från den tiden då man trodde att jorden var platt. Den babyloniska världskartan som ristades i sten. Peutingerkartan, en lång och smal pergamentrulle med en kopia av en gammal romersk vägkarta från 300-talet.
Alla dessa kartor, de berättar så mycket om människornas föreställningsvärld och det samhälle de levde i. Ett exempel är Herefordkartans monstruösa folkslag. Man kan tänka sig vad de samtida människorna trodde om andra områdens okända invånare.
Vi får veta väldigt mycket om historien och samhällsbyggandet, utifrån kartorna. När Columbus landstigit på den amerikanska kontinenten under sitt erövringståg fick kartbilden både förändras och förnyas. Likaså efter portugisernas upptäcktsfärder i Asien.
Andra delar av boken handlar om kartorna i mindre skala, lantmäterikartor över fastigheter, moderna tiders tunnelbanekartor, stadskartor från 1800-talet med mera. Och felaktiga kartor. Kalifornien sågs på 1600-talet som en ö och man trodde att Australien hade ett stort innanhav.
Utmärkande för de allra flesta kartorna är att de är så vackra. Dessutom är boken en stor källa till kunskap, inte minst om konsten att kartlägga omvärlden.
NY BOK
Jeremy Black
Bilder av världen
Historiska Media
Jeremy Black
Bilder av världen
Historiska Media
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!