För tio år sedan köpte Axel och Gabriella Delorme från Tyskland gården i Boarum och sedan dess bor de här varje sommar. 2007, när de hade börjat känna sig hemmastadda på riktigt, började Axel intressera sig för gårdens historia och det som skulle bli ett ganska litet projekt växte till en historia om en hel bygd. En bygd som i nästan 160 år kretsade runt en masugn.
- Falsterbo bruk hade en masugn som förstördes 1721 och då ville man bygga en ny ugn här i Boarum. Ugnen var färdigbygd 1726 och var i bruk ett år senare. Det jag var mest intresserad av var människorna som arbetade vid ugnen, deras familjer och hur de levde.
Innehållet i Axels bok kompletteras med 245 bilder från gamla dokument och en, enligt Axel, ansenlig del av boken handlar om masugnen. Andra kapitel handlar om Hjorteds jordbrukshistoria, folkskolan i Boarum och hans egen gård, som från början var ett torp där masmästarna bodde. Under ugnens knappa 160-åriga liv hade tio olika masmästare befälet.
- Förr ärvde man yrken och man kan se två släktled som ärvt titeln efter sina fäder. Det sista släktet masmästare hette Boman i efternamn och den allra sista var faktiskt farfar till den gamle moderatledaren Gösta Bohman. Han skriver om det i sin bok.
Axel säger att man kan rekonstruera människornas liv med hjälp av kyrkoböcker. Ofta levde de bara till 20-30 årsåldern och deras liv slutade ofta som fattighjon. Axel har skrivit om ett hundratal människor i sin bok som han just nu håller på att översätta från tyska till svenska.
- Jag vill inspirera människor till att forska och hitta sina rötter här i bygden.