Juryn får makt i finalen

Folket kontra jurygrupperna - och en omdiskuterad internationell jury som hålls hemlig.

Folkets favorit kontra jurygruppernas präglar Melodifestivalens final. "Om vi vill ha en bra placering i Eurovision, ska vi lyssna på den internationella juryn", säger Christer Björkman.

Folkets favorit kontra jurygruppernas präglar Melodifestivalens final. "Om vi vill ha en bra placering i Eurovision, ska vi lyssna på den internationella juryn", säger Christer Björkman.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-03-12 15:04

Vilka avgör Melodifestivalen, egentligen?

-Folket röstar med hjärtat, jurygrupperna med tanken. Det viktiga är att hitta en vinnare som fungerar i Europa, säger Christer Björkman.

I deltävlingarna har folkets tittarröster avgjort vilka som gått vidare till finalen och Andra chansen. Men i finalen är det dags för jurygrupperna att ta plats och de har som bekant stort inflytande över hur slutresultatet blir.

Sedan 1999, när Charlotte Perrelli segrade med "Tusen och en natt", har experternas resultat vägts mot folkets telefonröster, enligt ett matematiskt 50/50-system.

-Folkets röst är de facto mer värd. Artisten med flest telefonröster får ju 12 gånger 12 poäng, 144 poäng. Det är som om alla jurygrupper skulle ge full pott till samma artist, vilket de aldrig gör, säger Christer Björkman, Melodifestivalens tävlingsproducent.

En motpol till folket

Vid några tillfällen har folkets favoriter ändå blivit slagna på målsnöret av juryn. Tydligaste exemplena är Sanna Nielsen med "Empty room" (2008) och Nanne Grönvalls "Håll om mig" (2005) som båda kom tvåa - trots flest tittarröster.

-Men vi får aldrig veta hur Sanna eller Nanne hade placerat sig i Eurovision, säger Christer Björkman.

Just schlager-EM är, enligt Björkman, själva anledningen till att jurygrupperna fortfarande existerar.

-Juryn ska vara en motpol till folket. De ska hela tiden tänka på Europa, det är enda skälet till att vi har kvar dem, säger han.

Vad Europa vill ha

Det är också bakgrunden till den nya internationella, tolfte jurygruppen, med samma inflytande som de övriga.

I och med att jurygruppernas totala resultat presenteras uppemot tio minuter innan telefonröstningen avslutas, hoppas Christer Björkman att den internationella juryn ska påverka tittarna.

-Vi måste visa folket vad Europa vill ha. Vi kan inte bara rösta med hjärtat.

TT Spektra: Internationella juryn gav en finalplats åt Sofia - en artist som kom sjua i sin deltävling. Varför ska hon vara med i Globen?

-Jätteintressant. Det visar vilken kulturell skillnad det är mellan Syd- och Östeuropa kontra Sverige. Den internationella juryn älskar Sofias låt och nummer. Vi svenskar hajar inte sånt, säger Christer Björkman inför lördagens final i Globen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!