Med hjälp av pengar från Kulturrådet har de fem högstadieskolorna i Västerviks kommun tre år i rad haft besök av etablerade författare. Just nu är det Johan Unenge som besöker de fem skolorna. Eleverna har läst hans senaste ungdomsbok - serieromanen Mitt extra liv, som handlar om kärlek, rasism, det lilla samhället och om att våga ta ställning. Serieromanen är en ny romanform där bilderna i serieform och texten växelvis för berättelsen framåt.
- Svensklärarna från de fem högstadieskolorna i kommunen har ett mycket gott samarbete kring läsutveckling, säger Birgitta Bertilsson, Ellen Keyskolan. Vi väljer ut en bok och författare och utifrån dessa utarbetar vi läsprojekt med våra elever.
- Vi jobbar aktivt för att stärka läslusten och läsförståelsen hos eleverna. Senare i maj återkommer Johan Unenge tre dagar och författaren Cannie Möller fem dagar för att jobba med elevernas skrivande. Detta projekt med författarbesök och skrivarkurs kan vi göra med hjälp av pengar från Skapande skola som delas ut via Kulturrådet.
Några av skolorna har då valt att byta miljö. Exempelvis ska Åbyskolans elever hålla skrivarverkstaden på Gamleby folkhögskola medan Ellen Keyskolan flyttar till Gläntan.
- Det är en pedagogisk utveckling som vi svensklärare löser tillsammans på alla fem högstadieskolorna i kommunen, säger Birgitta Bertilsson. En uppgift som är både inspirerande och roligt.
- Just nu pratas det mycket om att läsförståelsen dalar och vi försöker göra något åt det genom att skapa läslust. Forskningen visar att det mest effektiva sättet att skapa läsförståelse är att utveckla samtal kring böcker. Det leder till gemensam förståelse och här har alla åttondeklassare i kommunens skolor den här upplevelsen gemensam.
Johan Unenge har lätt att fånga elevernas intresse på föreläsningen i Överums bibliotek. Han berättar om sina böcker och hur han samlar på små episoder som kan vara bra att ha i kommande böcker. Eleverna får själva prova på att skriva en kortare berättelse utifrån speciella direktiv. Sådana övningar görs annars också, men det får en helt annan dignitet när en professionell författare leder arbetet.
Det är inget fel på elevernas lust att skriva och förmåga att uttrycka sig, något som Johan Unenge konstaterar med glädje.
- För mig är det nödvändigt att komma ut i fiskpinnelukten i skolmiljön där mina bokfigurer rör sig. Den dagen jag inte kan beskriva den verkligheten måste jag sluta skriva ungdomsböcker, säger Johan Unenge.