Jakob Wegelius resa till Antarktis blev en bok

Jakob Wegelius har alltid gillat sjöfart och segling. För två år sen fick han chansen att följa med en forskningsexpedition till Antarktis. Resultatet blev en bok.

Jakob Wegelius resa startade i Chile och avslutades sex veckor senare på Nya Zealand.Bild: Jakob Wegelius

Jakob Wegelius resa startade i Chile och avslutades sex veckor senare på Nya Zealand.Bild: Jakob Wegelius

Foto: Jakob Wegelius

Kultur och Nöje2009-12-29 17:04
VT når författaren och illustratören Jakob Wegelius när han är ute och kör på vägarna dagen före julafton. Snön och vintern har kommit även till Tjust, men Jakobs äventyr till Sydpolen för två år sedan var något alldeles extra. -Jag har alltid varit sugen på att besöka Antarktis, men jag trodde aldrig att det skulle bli verklighet. Jag känner mig enormt priviligerad att jag har fått besöka platser där mycket få människor varit. Antarktis är verkligen den sista vildmarken. Där finns det fortfarande vita fläckar på kartan, säger Jakob som för två år sedan tilldelades Polarforskningssekretariets konstnärsstipendium.Stipendiet gjorde det möjligt för honom att följa med en forskningsexpedition på isbrytaren Oden under sex veckor vintern 2007/2008. Jakob hade sin arbetsplats på kommandobryggan och där satt han och skrev och ritade. Målet var att producera en text och en teckning per dag.- Jag satt alltid beredd. Om det hände något speciellt släppte jag arbetet och hjälpte forskarna istället.Forskningsexpeditionen genomfördes när det var "sommar" på Antarktis.- Under den antarktiska vintern är packisen så tjock att det inte går att färdas där. Antarktis är enormt stort, det är svårt att föreställa sig hur stort det är när man tittar på kartan. Avståndet är enorma och ett isberg kan vara lika stort som ett mindre europeiskt land. Det var väldigt spektakulärt och vackert.Under resan lärde han sig mycket om Antarktis natur och ekosystem. - Det finns hur mycket som helst att lära sig när man är där. All forskning som bedrevs hade koppling till klimatfrågorna på ett indirekt sätt. Många av forskarna var väldigt insatta i klimatfrågan och alla var överens om att klimatförändringarna är en realitet. Ingen var skeptiker.Jakob fick lära sig att det inte är så enkelt och omkomplicerat.- Anledningen till att isarna smälter är att strömmarna ändrar riktning när klimatet förändras, inte att det blir varmare.Jakob fick en många idéer under resan och förutom reseskildringen "Äventyr från Antarktis" har han även skrivit en kortare berättelse som publicerats i en antologi. I "Teckningar från Antarktis" presenterar Jakob ett urval av sina dagboksanteckningar och teckningar från resan. Boken är utgiven på Ritförlaget.
Antarktisresan
Resan började den 27 november 2007. Då gick Jakob ombord på isbrytaren Oden i Puntas Arenas i Chile.Jakob fick följa med på en forskningsexpedition utmed den västantarktiska kusten. Jakob hade fått Polarforskningssekretariets konstnärsstipendium som möjliggjorde resan.Avslutades den 8 januari 2008 i Christchurch på Nya Zeeland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!