Inget Hybris utan internet

För Hybris är internet inte ett hot utan en möjlighet. Genom att lägga ut musik gratis på nätet har skivbolaget vuxit, från ett par tusenlappar till en omsättning på en miljon kronor förra året.

The Kid, en av Hybris artister.Foto: Jessica Gow/Scanpix

The Kid, en av Hybris artister.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2008-05-13 00:07
Ända sedan starten 2004 har Hybris haft rykte om sig att vara ett hypermodernt skivbolag, men grundaren Mattias Lövkvist tycker inte att deras sätt att jobba skiljer sig särskilt mycket från de traditionella skivbolagen.- Att driva skivbolag är ju inte "rocket science" direkt. Det handlar om att sälja en produkt, precis som att sälja strumpor egentligen. Den stora skillnaden mellan oss och dem är att de är negativa till hela utvecklingen på nätet. - I intervjuer säger majorbolagen att de är positiva - "internet erbjuder fantastiska möjligheter" - men det är bara tomt prat. Varje ny grej som kommer betraktas med skepsis och något som så fort som möjligt ska sänkas eller stoppas.För Mattias Lövkvist och kollegan Kalle Magnusson är internet snarare en förutsättning. De ger ut ny svensk popmusik som Vapnet, Juvelen, Hell On Wheels och Familjen och sköter en stor del av marknadsföringen via My Space, You Tube och egna hemsidan där de lägger ut låtar för gratis nedladdning.- När vi startade hade vi ingen marknadsföringsbudget. Alls. Men vi kände att det fanns en massa band som fler borde känna till, och tekniken gav oss en möjlighet att nå ut, säger Mattias.De startade med en investering på 4 000 kronor som gick till att trycka 500 exemplar av Like Honeys första ep "Unexpected". Efter det har bolaget vuxit stadigt. Förra året hade Hybris en omsättning på en miljon kronor och i dag finns pengar till både pr, inspelning och videor. För även om mycket av musiken går att ladda ner fritt säljer bolaget tillräckligt med skivor och mp3:or för att gå runt.- Eftersom internet är internationellt går det i väg ett par plattor till Japan, några till Thailand, USA och Chile. Ackumulerat blir det ett par tusen exemplar per släpp, vilket räcker för oss.Finns det något negativt med att folk laddar ner musiken?
- Nej, det är bara ett faktum, och jag laddar ju ner själv. Det som hänt är väldigt positivt kulturellt. För tio år sedan var den musik jag gillar extremt begränsad. I dag är den nästan mainstream, tack vare internet.Han tror på gratis nedladdning för skivbranschen.- Jag tror att man får släppa det här med att folk ska betala. Det är bara gratis och allt på en gång som gäller och så får man ta betalt på andra sätt. - Ta Google till exempel. Det är ett av världens mest framgångsrika företag trots att de inte säljer någonting. Det borde finnas en hemsida där all popmusik fanns, som Itunes fast bättre och gratis. Det skulle vara en av de tio mest besökta hemsidorna i världen.Nyligen kom en fällande dom om fildelning.- Den betyder ingenting. Några stycken kommer kanske att sluta fildela...i en vecka. Däremot kommer en hel ungdomsgeneration att tappa förtroendet för staten. De äldre fattar verkligen inte. Så här lever alla under 20 år. De köper inte skivor och tittar inte på tv.Vad händer med cd-skivan i framtiden?
- Jag tror att den kommer att finnas kvar ganska länge, om inte annat för att media är kvar i den gamla världen och fortfarande bara skriver om artister som släppt en skiva, men på sikt är det omöjligt att den kommer att finns kvar. Det är en konstig värld, jag har svårt att förstår det själv, men det är bara att acceptera.
Hybris
Bakgrund: Startades 2004 av Mattias Lövkvist från Stockholm och Kalle Magnusson från Malmö som tidigare drev musikfanzinet Revolution #9. Företagsidén är densamma som för de flesta skivbolag, förutom att Hybris är positiva till fildelning och nedladdning och använder sig av tekniken i sin marknadsföring.Artister: Juvelen, Vapnet, Andreas Mattson, Familjen, Sibiria, Montt Mardié, The Kid, Hell On Wheels, Like Honey m fl.Hemsida: www.hybrism.com.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!