Inför vår Herre är vi alla smålänningar!

Kultur och Nöje2006-06-01 00:25
Olle Larsson, Lennart Johansson och Lars-Olof Larsson
Smålands historia
Historiska mediaOlle Larssons, och medförfattarna Lennart Johansson och Lars-Olof Larsson, Smålands historia, presenteras av förlaget som den första populärvetenskapliga framställningen av landskapets historia. Och det äger säkert sin riktighet. Ingen tes på avhandlingars vis drivs för att bevisas, inga fotnoter tynger texten, och när det kommer till upplysningar om vad som utspelat sig i landsändarna, sker detta rapsodiskt. En sådan beskrivning kan tyckas förklenande. Nu förhåller det sig inte så.

En bok om 350 sidor, rikt illustrerad, kan inte begäras att bjuda på essäer om allt som i historien och i nutiden utspelats i ett till ytan så pass stort landskap som Småland, ett så historiskt och kulturellt rikt landskap. Tillräckligt mycket finns emellertid att orientera i för den som på ett överskådligt sätt vill närma sig landskapet. Dessutom öppnar de rika litteraturhänvisningarna upp rum för den som lockas till fördjupade studier.

Vad finns således att veta om järnbruk, täta skogar, barnen i Bullerbyn, Gnosjöanda, snålhet? Har man funnit guldmynt från romarrikets dagar i de småländska tegarna? När blev HV 71 mästare i ishockey för första gången? Domkyrkor, glasriket, torpare och Smålands akademi. En föräldralös pojke vid namn Johan Julius Jeansson kom att bli en av Sveriges mäktigaste industriledare. Hur gick det till och vad ledde storverket till? Läs den spännande fortsättningen i Smålands historia. Den självklara sommarläsningen för varje smålänning om så bosatt i Tjust, Sevede, Aspeland, Njudung eller Möre eller något av de andra "små landen" inom landskapets gränser.

Men varför begränsa läsekretsen? Inför vår Herre är vi ju alla smålänningar. Något inte alltid så skonsamt om vi får tro Lars-Olof Larsson som återberättar en anekdot om Per Brahe på Visningsborg, och när denne håller gästabud och frågar varifrån bönderna kommer. "Västgötar om du vill vet´at", svarar den ene, den andre "östgötar, Gud ske lov!". "Smålänningar, Gud hjälpe oss!", svarar smålänningen. Och visst finns det åtskillig nöd mellan stengärdsgårdarna med emigration, till exempel, som följd att redovisa, och i vår egen tid stormen Gudruns härjningar, men här blommar också syrenerna invid torpet, eller utanför knuten till den av Ikea inredda moderna trerumslägenheten i Överum, Markaryd eller Bodafors, för att med en triangel binda samman de tre Smålandslänen.

Uppmana någon att käckt sjunga "Flickorna i Småland", eller stämma in i den lokalpatriotiskt färgade "Smålandssången", där texten prisar landskapets skönhet med glittrande sjöar och röda stugor bak björkarnas slöjor, är det knappast idé att göra i vår mångkulturella tid. Men att lära känna sin hembygd, och till exempel studera Larssons Smålandsbok, är inte det också ett sätt att värna det mångkulturella ?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!