I Överum finns lust för teater

Kostymbyten, repliker och scenrörelser - allt ska klaffa perfekt när det är dags för premiär av årets lustspel i Överum den femte september.

Foto:

Kultur och Nöje2008-08-21 00:06
Bakom dörren till Gjuteriteatern i Överums bruk döljer sig en hel teaterverkstad och full aktivitet råder. Överums teaterförening ligger i hårdträning inför årets buskis som har premiär i september, och det är inte vilken premiär som helst. Det är tionde året i rad man sätter upp ett lustspel med lokal förankring av manusförfattaren och regissören Per-Olof Ilhammar. Pensionat O-hälsan är namnet på årets pjäs. Ingredienserna är en pensionatsdirektör med tillhörande allt-i-allo, två köksor, två posttjänstemän och givetvis ett gäng incheckade gäster. Sedan kan lustigheterna börja.- Det är förvecklingarnas förvecklingar, säger Per-Olof Ilhammar.Han berättar att årets upplaga är en fortsättning på förra årets föreställning, så den publik som tittade då kan känna igen sig i karaktärerna. Också ensemblen är densamma, med ett undantag. - Fröken Quist har tillkommit från Västervik (hon heter egentligen Karina Nyström, reds anm). Annars är alla från Överum, säger Per-Olof Ilhammar.Han känner ensemblen väl vid det här laget och har skrivit rollerna så att de ska passa skådespelarna.- Jag tänker på var och ens mimik och kroppsspråk när jag skriver, säger han.Tillsammans är ett 30-tal personer engagerade i årets produktion. Per-Olof beskådar hur hans manus får liv, just nu fokuserar man särskilt på att få alla övergångar mellan scenerna att klaffa. Vid sidan av scenen finns folk som följer manus, och som vid behov kan hjälpa till med en borttappad replik. Andra noterar hur allt flyter, var det behövs extra hjälp med klädbyten och var ljus och ljud ska komma in.Varför buskis?
- Folk vill skratta. Jag pratade med en tant på hemmet och hon sa åt mig att "var snäll och skriv inga dramer för det vill vi inte se". Undersökningar här har visat att folk vill ha lustspel, de vill ha roligt, säger Per-Olof Ilhammar. - Men jag håller det på en viss nivå, det får inte bli Stefan&Krister, även om det inte är något fel med dem.Själv har han roligast när publiken är med på skämten.- Det är betalningen för arbetet, säger han.Ensemblen övar varje måndag, nu kan de replikerna och har fått sina scenkläder för att på riktigt kunna träda in i sina roller. Per-Olof tittar särskilt på kroppsspråket.- Det är det svåraste, om de inte har någon replik tappar de ofta kroppsspråket och blir sitt vanliga jag, säger han.En del av kulisserna är nybyggda för i år och bjuder på vissa överraskningar, annat har man kunnat återanvända. Teaterföreningen gör allt arbete ideellt och får låna lokalerna på Överums bruk gratis, vilket är smidigt eftersom de kan ha både kulisser och klädförråd stående. Just nu finns bara ett par bänkrader uppställda. Men när det är dags att släppa in publiken ska mellan 250-300 personer få plats.Bakom kulisserna sitter skådespelare och väntar på sin tur att åter äntra scenen. Karina Nyström läser manuset för att hänga med i vad som sker. Hon är utstyrd till fröken Quist i blond peruk med stora lockar.- Fröken Quist är en flirtig ung kvinna. De tror att hon är en dum blondin, men hon är smart. Det är jätteroligt att spela henne, säger Karina Nyström.Några direkta nervositetsnerver har hon inte.- Man är så taggad, man vill bara visa vad man har lärt sig, men lite nerver måste man ha när det är publik, säger hon.Monika Wennström har varit med alla tio åren. Hon gestaltar köksan Alma.- Det är roligt att få spela olika roller och inte vara sig själv. Att agera, själva rörelsemönstret är det svåraste. Det är svårare att vara på scenen utan en replik, säger hon.En del arbete är kvar innan allt är på plats och flyter smidigt. Den femte september går ridån upp för publik, men efter tio år har Per-Olof inga skakande premiärnerver.- Nej, jag är inte ett dugg orolig, säger han lugnt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!