Hur järnvägen byggdes, utvecklades och lades ner
Tack vare bruken kom järnvägen till Västervik. 1879 invigdes den nya banan på sträckningen Norsholm-Västervik-Hultsfred. 1984 lades smalspårstrafiken ner i SJ:s regi och numera är det ideellt arbete som gör att tågen rullar på smalspåret. Om detta berättas i Stig Svallhammars nya bok.
Det här fotografiet inleder boken Kronan på verket? med undertiteln Norsholm-Västerviks-Hultsfreds Järnvägar i med- och motlut. Medlutet, det är den expansiva tiden under 1800-talets senare hälft när järnvägsnätet byggdes ut och NVHJ:s bana stod klar 1879. Motlutet, det är hot om nedläggning på 1960-talet och slutlig nedläggning 1984.
I boken berättas allt detta av författaren Stig Svallhammar. Vi får en tydlig bild av bakgrunden, hur järnvägsplanerna utvecklades i norra Kalmar län, och varför.
Författaren följer järnvägsutvecklingen kronologiskt och vi kan följa spåren bakåt i tiden. Här finns alla detaljer om trafiken, om förändringar, om händelser utmed banorna, om loken och vagnarna, om övergången till rälsbuss, om stationerna och allt möjligt annat som rör järnvägen.
Int minst viktigt är nutidshistorien om föreningen Rädda Smalspåret, om den sista turen den 19 augusti 1984, och om turisttrafikens återuppståndelse några år senare, med ideella krafter.
Detta är ett viktigt järnvägshistoriskt dokument men minst lika viktigt ur lokalhistorisk synpunkt. Smalspåret är en levande del av det som är Västervik och Tjustbygd och intimt förknippat med bygden.
I ett kapitel redogörs till exempel för hur man såg på framtiden i Västervik vid mitten av 1900-talet. Olov Hölcke på Handelshögskolan i Stockholm anlitades av stadens ledning 1948 för att undersöka vilka insatser som krävdes för att göra Västervik till en mer blomstrande industristad. Han gav en mörk bild av Västervik som handelsstad på grund av bristande transportsystem.
Länsstyrelsen ville därefter bredda smalspåren till och från Västervik men det blev som bekant bara banan till Linköping som kom att få normalbredd.
Att boken nu ges ut är en viktig kulturgärning. Särskilt roligt är det att se alla de gamla bilderna.
NY BOK
Stig Svallhammar
Kronan på verket?
Stenvalls förlag
Stig Svallhammar
Kronan på verket?
Stenvalls förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!