Herresäten i Tjust får en uppföljare

I höst kommer en uppföljare till boken Herresäten i Tjust som utkom för två år sedan. - Det finns oerhört många herresäten i Sverige och i trakterna av Tjust. Många av dem är anonyma. Folk har ingen aning om att de finns, säger Leif Rosenblad, författare till de båda böckerna.

Leif Rosenblad arbetar med en uppföljare till boken herresäten i Tjust.Arkivfoto: Ellen Kindstrand

Leif Rosenblad arbetar med en uppföljare till boken herresäten i Tjust.Arkivfoto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Kultur och Nöje2009-03-21 00:07
Den nya boken, precis som den första, är ett samarbete mellan Leif Rosenblad, fotografen Johnny Franzén och formgivaren Niklas Wrångberg.- Alla gårdar fick inte plats i den första boken där vi begränsade oss till 20 herresäten. Mottagandet av boken var väldigt positivt och många uppmanade oss att göra en fortsättning. Gårdsägare hörde av sig och ville att vi skulle skriva om just deras gård.Sagt och gjort. Teamet påbörjade del två så fort del ett kommit ut i bokhandelsdiskarna.- Det är ett tidskrävande, men fantastiskt spännande arbete, att resa runt till de olika gårdarna.Att få ägarna att ställa upp har alltså inte varit något problem, tvärtom.- När vi har presenterat vår idé har det ofta väckt engagemang hos gårdsägarna själva som börjat forska och rota i sina arkiv på jakt efter spännande information.Den här gången fördjupar man sig i 12 herresäten i Tjust och åtta i Misterhult. Leif Rosenblad förklarar att Misterhult en gång i tiden faktiskt tillhörde Tjust.- Misterhults socken är stor och de har många intressanta gårdar och byggnader att visa upp.Att följa upp och dokumentera gårdarna och deras historia är en viktig uppgift för framtiden, menar Leif Rosenblad.- Annars riskerar kunskapen om dessa kulturskatter att gå förlorad.De flesta av herresätena i Tjust är fortfarande bebodda, bara några enstaka står övergivna. Men så ser det inte ut överallt.- I Skåne, till exempel, har flera gårdar rivits. De är för stora och ingen vill bo där. - De stora husen är ju kostsamma. De kräver mycket underhåll och kostar mycket att värma upp. Det är inte många unga i dag som efterfrågar den typen av boende, säger Leif Rosenblad.Han uppskattar att det enbart i Tjust finns ett 40-tal herresäten totalt. Att det blir ännu fler böcker i ämnet är inte omöjligt.- Vi har fått blodad tand och har många idéer. Men vi jobbar med en bok i taget. I november kommer boken att finnas tillgänglig i bokhandeln.
Herresäten
- Herresäten är detsamma som sätesgård. Bara adelsmän fick äga gårdarna fram till 1700-talets början. Hans Andersson, pappa till Anna Cederflycht, var den första icke adlige som fick äga en sätesgård. Efter detta var det fritt fram för vem som helst att äga den här typen av gårdar, berättar Leif Rosenblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!