Hemligheten bakom tacomyset

Kultur och Nöje2011-12-15 16:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är fredagskväll. Familjemys eller kanske någon kompis som tittar förbi. Ni ska äta något tillsammans. Vad blir det? Mina fördomar säger mig att alternativ som lasagne eller köttbullar inte är det första du tänker på. Nej, istället är det pizza och tacos svischar förbi i din hjärna. Två rätter som är en vidareutveckling av den gamla hederliga mackan. En bekväm och praktisk anrättning som ligger rätt i handen. Du kan äta medan blicken vilar på Idol. Men det är inte det som är det bästa. Det är att du får äta med händerna. Dina stenåldersgener dansar disco av glädjeyra när du får föra födan från tallriken till munnen med bara fingrarna. Det droppar tacosås i knäet, det landar smulor i ryamattan, dina fingrar färgas röda och du får slicka dig runt munnen som en hungrig varg. Du njuter av det.

Det är det som är förklaringen till tacomysets erövring av svennefamiljens fredagsmiddag. Vi älskar att äta med händerna. Fundera på vilken mat som har nått framgång i Sverige. Förutom tacos och pizza älskar vi att glufsa i oss hamburgare, kebabrulle, baguetter, korv med bröd, langos och när det är fest - chips eller morotsstavar med dip.

Rätter som skulle kunna nå stor framgång i Sverige, om det var tillåtet att äta dem med händerna, är sushi och tapas. Gott tycker alla, men det är allt lite meckigt med de där pinnarna som japanerna använder och alla tandpetare och små assietter som går åt när man ska fixa tapas. Om det blev socialt accepterat att äta sushi med händerna tror jag att det är nästa stora fredagsrätt. Då kan ju till och med farmor och farfar vara med på kalaset.

Om man ska sia om framtiden är det alltid värt att vända blicken mot det stora landet i väst. Där ligger man i framkant när det gäller att ta fram nya maträtter som man kan äta med händerna. Nästa stora grej i Sverige skulle mycket väl kunna bli Buffalo wings (friterade kycklingvingar) med blue cheese dip. Gärna serverade i charmig hink på äkta amerikanskt vis.

Det kan ju faktiskt vara så att vi har fått händerna för att använda dem. Erkänn att händerna är lite mer praktiska än en gaffel. Och enligt helt obekräftade uppgifter på internet äter så mycket som en tredjedel av jordens befolkning med händerna. Kanske inte helt otroligt och säkert en nyckelfaktor att ta hänsyn till för entreprenörer i matbranschen. Fixa en rätt som tilltalar apan i oss så är succén ett faktum. För du vet antagligen redan vilken frukt som vi äter mest av? Just det, bananen.