Videon är inte längre tillgänglig
Dagen inleddes vid kyrkan där kyrkstallarna visades. Det var arbetet med att rädda kyrkstallarna åt eftervärlden som var fröet till hembygdsföreningen.
Stallarna har sammanlagt 36 spiltor där hästar kunde rasta under högmässa och andra kyrkliga högtider. Nu finns inga hästar i stallarna istället är de proppfulla med spännande föremål från bondesamhället.
Alla dörrar var öppna och det fanns kunniga guider som kunde berätta för nyfikna besökare hur de märkliga föremålen använts.
I anslutning till kyrkstallarna finns också klockarens ladugård, en byggnad som också förvaltas av föreningen. Den var öppen för besökarna liksom hembygdsgården, ett hus i Hallingebergs kyrkby med gammal inredning och delar av föreningens samlingar.
Kaffe serverades i församlingshemmet där även videofilmer från tidigare hembygdsdagar visades. Lars Svensson från Odensvi hembygdsförening uppvaktade med Odensviboken.
Hembygdsföreningen räddade Oxebo vattensåg från förgängelse. På 1700-talet var det en kvarn, men den gjordes sedan om till såg som drevs av ett vattenhjul. Jan-Inge Pettersson, som var en drivande kraft i renoveringen berättade om arbetet.
- I börjar var vi bara några få som arbetade, men vi blev fler och till slut så många att vi inte fick plats att jobba alla på en gång. Torsten Bäckmark var den drivande kraften och han kramade massor av pengar ur sponsorer, så mycket att vi hade en stor summa pengar över när vattensågen återinvigdes 1992.
Sedan sattes sågen igång. Dammluckorna öppnades och vattenhjulet började snurra och drev den stora sågklingan via remmar. Den uppvisningen följdes med stort intresse.
På kvällen samlades ett 70-tal personer till supé i logen, Hallingeberg. Där uppvaktade hembygdsföreningarna i Ankarsrum och Blackstad samt Hallingebergs dansgille. Torsten Ungsäter uppvaktade från riksförbundet. Han kåserade och delade också ut ett förtjänstdiplom till Jan-Inge Pettersson.
Inger Forslind, Lena Pettersson och Helena Thorell framförde en historik på vers före allsången.
Per-Arne Klingstedt avslutade jubileet genom att deklamera några härliga dikter på sitt eget, mycket uppskattade vis.