Hedersmord på scenen i Västervik

Elektras bröder är en fartfylld och explosiv pjäs om hedersrelaterat våld och frihetsbegränsning som kan uppstå när främmande kulturer möter den svenska.

Elektras bröder berör. Fikret Cesmeli, Emma Norbeck, David Weiss och Yelda Hadodo var de fyra som gestaltade rollerna i pjäsen om hedersförtryck som spelades på Centrumgården under måndagen.FOTO ANDERS STEINER

Elektras bröder berör. Fikret Cesmeli, Emma Norbeck, David Weiss och Yelda Hadodo var de fyra som gestaltade rollerna i pjäsen om hedersförtryck som spelades på Centrumgården under måndagen.FOTO ANDERS STEINER

Foto:

Kultur och Nöje2005-11-29 00:25
På Centrumgården i Västervik med en fyrkantig matta som scen och med publiken runt omkring berättades under måndagen sig en historia. Historien om Ismet, en kille med invandrarbakgrund. Han upptäcker att hans syster har börjat träffa en svensk kille och avslöjar sin upptäckt för sina föräldrar. Föräldrarna blir arga, men inte bara på systern. Ismet får stryk av sin far och fadern anklagar honom för att inte har bevakat sin syster ordentligt. "Men jag var ju och simmade, säger Ismet förskräckt i pjäsen. Jag simmar alltid på torsdagarna."

Även hans stränge farbror ställer krav på honom och undrar vad de ska göra nu när hela släkten har blivit utskämd så grund av systern. Alla krav och anklagelser som riktas åt Ismet gör att han till slut känner att han inte har något val. Han skaffar en pistol och går för att döda sin syster och ställa allt tillrätta igen.
Pjäsen Elektras bröder är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater, Riksteatern och Fryshuset i Stockholm. Den är en fristående fortsättning på Elektras systrar, som fokuserade på invandrarflickornas upplevelser, och skildrar i stället hederskulturen från pojkarnas sida. Pojkar som är uppväxta i en helt annan kultur än sina föräldrar och förväntas upprätthålla de värderingar som familjen och släkten har. Pjäsen vill visa att även om tjejer lider av det största förtrycket, drabbar hedersproblematiken inte bara dem, utan även pojkarna blir offer.

Föreställningen spelades i Västervik för personal från bland annat socialtjänsten, skolor, och polisen. Andra inbjudna var till exempel Röda korset och Kvinnojouren. Initiativtagare till den här utbildningsdagen var kvinnofridsgruppen på socialförvaltningen.
- Även om pjäsen tar upp problemet från killarnas perspektiv så får vi en bild av hur det kan vara att leva med en hederskultur, säger Caroline Ekblom, socialsekreterare på behandlingsenheten och en del av kvinnofridsgruppen.

Intresset för att få komma och se pjäsen har varit stort.
- Många har velat mer än vi har plats för och det säger ju att det finns ett intresse för frågan, säger Caroline Ekblom.
Problemet med hedersförtryck och frihetsbegränsning vet hon finns även här i Västervik.
- Vi stöter på det, men det är inte så vanligt förekommande. Därför är det viktigt att de som arbetar med det här har kulturkompetens så att man kan se om det är här problemet ligger, säger hon.

Att välja en pjäs som Elektras bröder för en utbildningsdag i stället för en föreläsning kan tyckas vara ett lite ovanligt grepp men Spomenka Duras från integrationsenheten på socialförvaltningen tycker att den fyller sitt syfte.
- Den väckte tankar och känslor och man inser att det finns fördomar från båda hållen, säger hon.
- Vi måste lära oss mer om våra olika kulturer för att kunna förstå varandra.
Även Caroline Ekblom är nöjd med valet av en pjäs.
- Att sitta helskärpt i en och en halv timme på en föreläsning är svårt, men här var man med hela tiden. Skådespelarna var ruskigt duktiga på att förmedla känslor och det var en sådan energi på scenen. Ibland visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!