Hasseåtage blir museum

- Det är ens förbannade skyldighet att vara glad. Annars bättrar man bara på livets och all världens elände.

75 år. Hasse Alfredson framför Skrivstugan i Vitabergsparken i Stockholm.Foto: Scanpix/Arkiv

75 år. Hasse Alfredson framför Skrivstugan i Vitabergsparken i Stockholm.Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Kultur och Nöje2006-06-27 00:25
Mannen bakom dessa och en rad andra kloka ord fyller i dagarna 75 år. En begivenhet som firas privat. Men hans storstilade present till sig själv och eftervärlden kan alla hugade ta del av från och med den 1 juli då "Världens minsta museum - Världens största Hasseåtagemuseum" invigs i den mångsidige jubilaren Hans Alfredsons eget Hollywood - Tomelilla.
Han har skrivit 57 böcker. Gjort och/eller medverkat i ett 50-tal filmer och tv-produktioner. Och har som den skicklige tecknare han också är svarat för dekoren till otaliga scenproduktioner, bland mycket annat. Men det är kanske främst som obetalbar ordvrängare och dito gestaltande upphovsman till figurer som Pastor Jansson och Lindeman som knäppt ihop gylfen med västen som Hasse Alfredson för evigt skrivit in sig i svenska folkets hjärtan och de blågula nöjesannalerna. Något som i och med tillblivelsen av museet, som troligen har väldens längsta namn och därför hädanefter benämnt VMM- VSH&TM, nu manifesterats för att bevaras åt eftervärlden.

Det var den 12 december 1961 som radarparet Hans Alfredson och Tage Danielsson - båda med ett förflutet som studentspexare och radiounderhållare - hos Patent- och Registreringsverket inregistrerade AB Svenska Ord. Ett ymnighetshorn till produktionsbolag ur vilket det bland annat forsade 17 filmer, 48 skivor, 15 revyer och 15 andra scenuppsättningar fram till Tage Danielssons alltför tidiga bortgång 1985 då företaget avvecklades.
Det är allehanda mementon från denna av lust, glädje och allsköns humor präglade 24-åriga verksamhet som utgör stommen i VMM-VSH&TM.
- Vi har hela tiden jobbat utifrån Hasses idéer. Och även om han till en början inte var särskilt aktiv har han mot slutet kontrollerat varenda skruv, berättar projektledaren Ann Hingström.
Själva museet är inrymt på 15 kvadratmeter i ena halvan av det så kallade Tunnelhuset i Tomelilla. Här ska man bland annat kunna se samtliga AB Svenska Ords filmer i nedklippta tiominutersversioner.

Det minimala utrymmet gör att endast 6-7 besökare kommer att släppas in åt gången i museibyggnaden. I väntan på detta kan man till exempel gå Hasseåtagepromenad till inspelningsplatserna för filmer som Ägget är löst och Att angöra en brygga, besöka Tomelilla konsthall för att beskåda rekvisita, kostymer och mycket annat. Det kommer också så småningom bli möjligt att sjunka ner i de "stolar" i form av betongavtryck av världskända bakdelar som göts i samband med Tomelilla filmfestival och därmed jämföra den egna ändalykten med exempelvis Max von Sydows.
Intresset för det fagra Österlens färskaste turistattraktion har redan före museets öppnande varit mycket stort och det från hela landet.
- Det finns ett klart nationellt intresse, bekräftar Ann Hingström. Bland annat anmälde sig Bussresor i Pajala redan i vintras och sa att de ville lägga in Hasseåtagemuséet som ett stopp på sin Österlen-route.
Hans Alfredson kommer att närvara vid invigningen den 1 juli i Tomelilla men har bett att få spela en mera tillbakahållen roll.
- Jag vill bara njuta, har han sagt.

Därför blir det heller inte Hasse Alfredson som kommer att klippa filmremsan eller vad det nu blir. Den uppgiften har överlåtits till en annan välkänd herre som vet att hantera svenska ord med humor - Fredrik Lindström.
För övrigt meddelas från efterföljaren till AB Svenska Ord - Skrivstugan AB - att något produktionsstopp inte är aktuellt för den flitige kulturarbetaren som snart överskridit pensionsstrecket med ett decennium:
- Hasse jobbar på som vanligt med lite olika än så länge hemliga projekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!