Har du hört någon bra film på sistone?

Med hjälpande kommentarer i trådlösa hörlurar kan även människor med nedsatt syn gå på bio och uppleva den senaste filmsuccén. - Det är fantastiskt med syntolkning, berättar synsvaga Ragnhild Svensson.

Ragnhild Svensson och Britt-Marie Törngren gör sig redo för "Hur många lingon finns det i världen?". Med hjälp av hörlurarna och syntolken får de en god uppfatttning om vad som händer i fimen.

Ragnhild Svensson och Britt-Marie Törngren gör sig redo för "Hur många lingon finns det i världen?". Med hjälp av hörlurarna och syntolken får de en god uppfatttning om vad som händer i fimen.

Foto: Karin Hertz

Kultur och Nöje2011-04-01 00:00

Mitt bland publiken under visningen av "Hur många lingon finns det i världen" på Biostaden i Västervik sitter ett knappt tiotal besökare med särskilda hörlurar på sig. I dessa hörlurar förmedlar en person beskrivningar och förklaringar av vad som sker i filmen. Det hela kallas syntolkning, och är ett relativt nytt fenomen som hjälper synsvaga att uppleva olika typer av evenemang.

- För att de som ser dåligt eller inte alls ska förstå vad som händer så förklarar jag hur omgivningar ser ut, och hur karaktärer är och så vidare. Att förmedla känslor och stämningar är också viktigt, berättar Pia Rotsten, som syntolkar filmer på bio på uppdrag av Synskadades Riksförbund, SRF.

- Men jag pratar bara när det är tyst, och jag ser alltid filmerna i förväg så jag vet när det blir luckor, förklarar hon.

Syntolkning är dock inte helt nytt i Västervik.

- Vi har haft syntolkning för teater genom Marie Wallman Andersson i ett flertal år, och syntolkning för bio sedan ett år tillbaka. Det är jättebra att det finns, annars skulle många med det här behovet aldrig gå på bio eller teater, berättar Britt-Marie Törngren, ordförande på SRF i Västervik och själv blind.

- Det är viktigt att poängtera också att syntolkningen för teater får bidrag från kommunen och biosyntolkningen av Svensk filmindustri. Därför är alla som är intresserade välkomna att kontakta oss på SRF, man behöver inte vara medlem, utvecklar Törngren.

Fördelarna med syntolkning är många.

- Man drar ju sig för att gå på bio annars, men nu är det jätteroligt. Det är bra att vi sitter med i den vanliga publiken, för hade det varit en specialtillställning endast för oss med synskador vore det inte alls varit lika kul, säger Ragnhild Svensson och Iris Pettersson som båda har nedsatt synförmåga.

Syntolkning för film och teater finns i andra städer som Linköping, Norrköping och Växjö. I Kalmar finns syntolkning för allsvenska fotbollsmatcher.

Vad är syntolkning?
Syntolkning är ett hjälpmedel för synsvaga och blinda. Metoden går ut på att en syntolk i realtid kommenterar händelser i mikrofon, som sedan kan höras i trådlösa hörlurar. Det är ett komplement som kan förstärka och berika upplevelsen av ett evenemang. Syntolkning sker i dag på uppdrag av Synskadades Riksförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!