Han stal från de fattigaste

Jag har nyss läst en mycket tankeväckande bok som har titeln Guldsot. Den handlar om Rödakorsetbedragaren Johan af Donner. När jag skriver det epitet han fått förstår jag att datorn stryker under ordet med rött för att påtala för mig att det är något fel på ordet. Och visst är det en kombination som inte borde finnas, en person som bedrar Röda korset.

Kultur och Nöje2012-01-30 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänkeväckande

Bokens kronologiska sammanställning börjar 1980 när Johan af Donner förfalskar sin fil.kand.examen och slutar i juli 2011 då han fortfarande är en fri man i väntan på att hans ansökan om prövningstillstånd i Högsta domstolen ska behandlas. I slutet av november meddelades att någon prövning inte kommer att ske, vilket innebär att han får avtjäna de fem år i fängelse som han så väl har förtjänat.

Redan 1987 hade han sin första anställning på Röda korsets informationsavdelning och sedermera ansvarig för insamlingsverksamheten. En av de privata företag, som han tidigare lurat på en miljon, varnade Röda korset för Johan af Donner, men utan resultat.

Efter tio år på Röda korset sökte han, och fick jobbet, som kommunikations- och insamlingschef på Cancerfonden. Där kom hans stora begåvning som marknadsförare till sin rätt. Han lyckades fördubbla insamlingsresultatet på sex år. Ett faktum som han själv tyckte skulle ge honom ett lindrigare straff när han senare dömdes för bedrägeriet mot Röda korset.

Han fick sluta på Cancerfonden sedan en ny generalsekreterare tillsatts. Hon kom från näringslivet och upptäckte snabbt att han hade dålig ordning på ekonomin och att han ofta for med osanning. Han hade också misskött sitt företagskort. Man kan nog ändå påstå att han på Cancerfonden gjorde mer nytta än skada.

Annat blev det på Röda korset dit han kom tillbaka 2004. Här, liksom på Cancerfonden, är det en kvinna som fattar misstankar mot af Donner. Hon var hans sekreterare och tog kontakt med fler kvinnor i chefsposition som gemensamt med revisionen inledde en granskning.

När han konfronteras säger han upp sig, och hade det inte varit för att nyheten om att han polisanmälts läckte till media hade han fått slinka ut bakvägen.

Ännu en dryg vecka efter polisanmälan hävdade Bengt Westerberg, Röda korsets ordförande, att af Donner bara ägnat sig åt "ett otillåtet extraknäck." Detta extraknäck visade sig kosta Röda korset 8 miljoner. En summa som är den lilla i sammanhanget. Allt förbrukat förtroende och alla förlorade medlemmar har kostat många gånger mer.

Som medlem i denna världsomspännande organisation tycker jag ändå att det var ett sundhetstecken att Johan af Donner avslöjades.

Att det var kvinnorna som fick honom på fall och att en av dem, Ulrika Årehed Kågström, nu är Röda korsets generalsekreterare tycker jag inger hopp för en organisation som gör stor skillnad för många människor runt om på vårt klot.