Hällristningar har fått skydd och skyltningar

Under tisdagskvällen deltog ett 60-tal personer i avslutningen av RANE-projektet vid Vittinge gård i Lofta. Lofta skola är en av sju skolor i landet som deltagit i projektet som syftar till att dokumentera och bevara hällristningarna. Lofta har en av landets tätaste förekomster av hällristningar.

Ingvigning. Erika Hernström, Vittinge gård och Lofta skola, klippte av det blågula bandet med symboliska hällristningar och invigde därmed den del av Loftaleden som fått informativa skyltar till hällristningarna.

Ingvigning. Erika Hernström, Vittinge gård och Lofta skola, klippte av det blågula bandet med symboliska hällristningar och invigde därmed den del av Loftaleden som fått informativa skyltar till hällristningarna.

Foto:

Kultur och Nöje2005-08-25 00:25
Erika Hernström, Vittinge och Lofta skola klippte av det blågula bandet för att inviga en nyupprustad del av Loftaleden där hällristningarna fått skyltar med förklandrande texter på flera olika språk samt tydliga teckningar på hur de ser ut, det är inte alldeles lätt att urskilja hällristningarna i dagsljus.
Birgitta Eriksson, biträdande länsantikvarie, Hella Schulze, arkeolog, länsmuseet och Liselott Alexandersson-Källström, länsstyrelsen berättade om det treåriga projektet.
Hällristningar och hällmålningar är vår äldsta konstform och finns över hela världen. Den är dock hotad av vårt moderna levnadssätt. RANE-projektet syftar därför till att dokumentera hällristningarna, göra en skadebeskrivning, skydda dem, att göra dem kända och hitta metoder för att göra dem tillgängliga och samtidigt skydda dem.
Dokumentationen görs med "frottage", man lägger ett papper på hällristningen och gnuggar över den med karbonpapper. Den bilden förs över på plast och fotograferas, fotot läggs in i en databas och blir tillgänglig över hela världen.

Skydd för hällristningarna varierar. Bland annat röjs området runt så att de kan hållas rena. Det mest drastiska är att täcka över dem. Det sker med en ristning i Lofta som är svårt skada. Snart täcks den över för överskådlig framtid, men den finns dokumenterad och inritad på kartan.
- För att göra hällristningarna kända så har vi låtit göra skyltar utmed vandringsleder, i det här fallete Loftaleden, och anlagt parkeringar i anslutning. Skolbarnen har lärt sig om ristningarna och fått i uppgift att ansvara för en del av dem.

- Inom RANE i länet har vi bl a dokumenterat 15 st hällristningar, vi planerar att under kommande år fortsätta dokumentera alla länets ristningar.
Efter invigningen gick sällskapet en timslång tipspromenad utmed några av de hällristningar som märkts upp. Lofta hembygdsförening serverade kaffe och när mörkret föll tog Barbro Friberg, Västerviks sällskapet med för att se på hällristningarna i släpljus.
RANE - "Rock art in nothern Europe" ("Hällristningar i norra Europa").Kalmar läns museum har tillsammans med Länsstyrelsen deltagit i EU-projektet som under tre år engagerat 46 organisationer i Norden och delar av Ryssland (Murmansk). Projektet syftar till att dokumentera och skydda hällristningar. Lofta skola har deltagit och nu finns teckningar som barnen i Lofta skola gjort av egna "ristningar" som en del av den arkeologiska utställningen på länsmuseet i Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!