Guidebok om kyrkorna i Tjust

Stig Lundh, Gamleby har skrivit en gudiebok om medeltidens kyrkor i Tjust. Foto: Hans Brandin

Stig Lundh, Gamleby har skrivit en gudiebok om medeltidens kyrkor i Tjust. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Kultur och Nöje2012-02-21 00:00

Stig Lundh, Gamleby är mycket intresserad av kyrkohistoria. Nu har han publicerat en guidebok om de medeltida kyrkorna i Tjust och de inventarier som finns kvar.

Det är en rikt illustrerad, behändig bok på cirka 150 sidor som systematiskt berättar om kyrkorna i alla 16 socknar som bildade Tjust prosteri under Linköpings stift på medeltiden.

Kyrkan i Gamleby var det största stenkyrkan, en treskeppig hallkyrka som var 34 meter lång och 22 meter bred. Av kyrkan återstår bara ett fragment men i boken finns fotografier från 1860-talet som visar hur dominant byggnaden var. Grannbyggnaden, Tingshuset i Gamleby, ser riktigt liten ut i jämförelse.

Varje kyrka har en förteckning över medeltida präster. Där finns kartor, ritningar på kyrkorna och bilder på inventarier. Många av föremålen, bland annat flera fina altarskåp, finns numera på Statens historiska museum där Stig Lundh varit och fotograferat.

Stig Lundh ger en tolkning av ortnamnen för varje socken och berättar om hur kyrkorna sett ut, vad som hänt dem och när de nuvarande kyrkorna uppfördes.

Kyrkorna som är beskrivna i boken är: Gamla Västerviks kyrka (S:ta Gertrud i Gamleby), Odensvi, Blackstad, Locknevi, Dalhem, Lofta, Ed (Västra Ed från 1884), Ukna, Gärdserum, Hannäs, Tryserum, Hallingeberg, Törnsfall, Gladhammar, Hjorted och Nya Västerviks kyrka (S:ta Gertrud i Västervik).

Boken har kommit till med bidrag från Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, Kungliga Patriotiska Sällskapets understödsfond, Västerviks församling och Norra Tjust pastorat.

Ny bok

Stig Lundh

Medeltidens kyrkor
i Tjust och dess
kvarvarande inventarier

Atremi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!