Göran Henriksson återgäldar folkparken
Foto: HANS BRANDIN Göran Henriksson, uppväxt i Gamleby, numera Örebro har varit ledare för projektet Bildningsborg och syndanäste som resulterat i boken Det var dans i folkets park.
Foto:
? Tomglasen tillhörde självklart folkets parkföreningen och valet av tid för tennisträning var inget annat än plankning, därför står jag i skuld till parken och kanske har jag med den här boken gottgjort något av den skulden.
Så berättade Göran Henriksson på ett föredrag för Tisdagsgänget i Gamleby. Han var där för att presentera boken ?Det var dans i folkets park? och berätta om hur den kommit till. Göran Henriksson arbetar på Arkiv Centrum i Örebro län och har varit ledare för projektet ?Bildningsborg och syndanäste? som pågått under två år.
? Vi bestämde oss för att dokumentera den folkliga kultur som folkparkerna stått och står för. Därför vädjade vi, genom olika kanaler, om bidrag från publik, artister/musiker och funktionärer. Vi sökte aktivt upp artister som Lill-Babs, Björn Ulvaeus och Hansi Schwartz. Resultatet blev en väldig mängd med texter och bilder.
? Eva Dahlström engagerades som enväldig redaktör. Hon använde cirka 40 procent av materialet och sammanställde det till boken ?Det var dans i folkets park? som presenterades för första gången på bokmässan i Örebro i fredags. Det material som inte finns med i boken kommer vi förmodligen att publicera på vår hemsida.
Göran Henriksson beklagade att Runo Petersson, en av de drivande krafterna för att starta och utveckla Gamleby folkpark, inte kunde närvara vid föredraget.
? Han har betytt väldigt mycket för bokens tillkomst, sade Göran Henriksson. Gamleby folkpark var en framgång av ofantliga mått. Parken hade ett mycket gott rykte hos artister, för att inte tala om publiken. Dit kom mellan 30.000 och 50.000 besökare per säsong under 50- och 60-talen.
En annan person, som Göran Henriksson tackade, fanns på plats. Förre lokalredaktören i Gamleby, Bengt O Edberg:
? Tack för att jag fått använda mig av dina bilder. Ditt bildarkiv måste vara ett av de mest kulturhistoriskt värdefulla i Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!