Glöm inte böcklingen!

Böckling är en delikatess som håller på att försvinna från matborden. Egentligen obegripligt eftersom det går att göra så mycket gott med den. Och förr var den en given ingrediens även i utflyktskorgen.

Kultur och Nöje2007-06-15 12:01
I Västervik har det funnits många rökerier genom åren. Mest känt var rökeriet på Strömsholmen som låg mitt emot nuvarande turistbyrån. Där har många inhandlat några fortfarande varma rökta strömmingar för att ta med sig ut till Kulbacken att avnjuta i vårsolens glans.
Västerviksbor i förskingringen på besök i hemstaden köper alltid med sig lite Västervikssenap, Västervikskorv och en brödlimpa innan de färdas vidare. Tidigare ingick även en låda med böckling i förrådet.
Böcklingen packades i små trälådor som tillverkades på mindre snickerier i bygden. Lådorna var under många år den perfekta presenten att ha med sig.

Västerviks Fiskförsäljningsförening gav 1938 ut en skrift i vilken gick att läsa:
?Genom rökning blir fisken mera hållbar och också god till smaken. Sätten att röka fisk äro mångahanda. Resultaten blir naturligtvis bäst, då rökningen försiggår i särskilda rökerier.
Det är ej detsamma, vad slags bränsle man använder till fiskrökning. Ved av till exempel barrträd bör undvikas, emedan fisken då lätt får bismak av kåda. Al lämpar sig bäst, men också björk kan användas, men nävern, som lätt alstrar rök, bör noga avlägsnas.
På samma sätt kan användas ljung och enris. Elden får ej brinna med stor låga, synnerligast mot slutet av rökningen, då röken bäst tränger in i fisken. Elden kan dämpas genom att så gott som sluta till ugnsöppningen eller lägga på ett litet enris eller sågspån. Fisken är färdigrökt, då den alltigenom är mjuk och ytan vackert brun.?

Näringsvärdet hos fisk har många gånger dokumenterats och i strömming finns det nyttiga fettet Omega 3. Faktiskt är det även så att den rökta fisken har ett större näringsvärde än färskfisk av samma vikt. Det beror på att fisken får en minskad vattenhalt genom rökningen.
Det är inte ofta som rökning betraktas som nyttig.

Böckling. Den rökta strömmingen kan även ätas med ögat. Foto: ELLEN KINDSTRAND
Förberett. Strömmingarna har spettats upp och är färdiga för rökning.Foto: ELLEN KINDSTRAND
Strömsholmen. Det stora rökeriet i Västervik låg förr på Strömsholmen en bit från nuvarande turistbyrån. I bakgrunden på bilden ser vi restaurang Slottsholmen och grabbarna på bilden är Gösta Molin, Emanuel ?Mosse? Nilsson och Uno Lundberg.
Foto: WELLO RUISLA
Smaskens. Böcklingen kan göras i ordning på många olika sätt och det är inte helt fel att avnjuta den ute i det fria.
Foto: HANS BRANDIN
Pillgöra. Det är inte svårt att rensa en böckling men lite kletigt är det. Dock är arbetet värt besväret.
Foto:
HANS BRANDIN
Färdigt. Mamma Mitas böcklinglåda är lite speciell med ketchup på men smakar alldeles utmärkt
Foto: HANS BRANDIN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!