Glänsande spel på glänsande instrument
Nestorn. Per-Ola Ålstam är också en nestor i Gunnebo Musikkår, inte bara som saxofonist. Han är oftast den som vägleder publiken från nummer till nummer, och självfallet hade han den rollen även på jubileumskonserten. Och som alltid säker och underhållande.
Foto:
Fast uppräkningen av alla medaljörer får anstå någon eller några dagar. Här får jag mest hålla mig till de musikaliska upplevelserna. Men inte riktigt bara dessa, för redan en timme före konserten kom flera till Bryggaren för att uppvakta jubilaren, med blommor, tal och pengar.
Ja, även själva konserten fick ett par uppvaktningskapitel. Allra först tågade Västerviks Manskör in med ett par hyllningssånger, Griegs "Sangerhilsen" och den svenska varianten "Vår sångarhyllning tag".
Anledningen var självklar. Samarbetet mellan Gunnebo Musikkår och Manskören är tätt. Och mitt i musikkåren med sin flöjt satt körens ordinarie dirgent. Kören leddes istället av Hans-Olov Stawert, förbundsdirektör inom Sveriges Körförbund och därmed egentligen förbundsdirigent för alla manskörer i Sverige.
Tillfället här var en lyckad "utflykt" för Manskören. Hela deras söndag handlade om röstvård, repetitionsteknik och mycket annat med Stawert.
Att allt intresse var fokuserat på Musikkåren var naturligt. Där satt de 40 på scenen, med alla sina vackra instrument så nyputsade att de blänkte som guld. Är det jubileum så ska jublet inte bara låta. Det ska glänsa också.
Visst har Gunnebo Musikkår haft konserter där somligt har sviktat. Här var skärpan total. Och jag är övertygad om att alla i den fullsatta salongen applåderade lika imponerade som jag
Gunnar Andersson dirigerade, och det har han gjort sedan 1982. Per-Ola Ålstam var vår vägvisare genom numren. Totalt handlade det om 14 och några tänker jag stanna vid.
"Opp Amaryllis" först, en vandring genom flera av Bellmans örhängen, finurligt arrangerad av Stig Gustafson, specialist på den typen av överföringar. En annan av honom, baserad på Taubes "Så skimrande var aldrig havet" fanns också i programmet.
Den första riktiga överrumplingen kom när de tre trumpetarna Tommy Persson, Mats Nilsson och Jesper Sörensen trädde fram som solister i Leroy Andersons "Buglers Holiday".
Stycket är jättesvårt att handskas med. Men spelades underbart skärpt av de tre.
Tonsättaren av stycket därpå, "Musique à la Carte" är holländaren Willy Hautvast. Jag kan inte blåsarhistorien tillräckligt för att veta hur det kommer sig, men från Holland går det att få fram arrangemang som känns skapade just för band som Gunnebos Musikkår. Ted Huggens, med sin Bach-inspirerade "Rock-out" i andra akten är av samma kaliber. Det är ju faktiskt inte så vanligt att höra blåsarensembler dra iväg i modern musik med rötter i äkta fugor.
Gunnebo Musikkår engageras från många olika håll. Kyrkorna är ett, så här valde man att låta Roger Appelqvist lämna sin barytontuba och gå längst fram för att på sitt vanliga, säkra sätt sjunga "O store Gud" av Carl Boberg, predikanten från Mönsterås som även hann med att vara riksdagsman.
Andra solister, i en musikalisk "Coctail", var de tre trombonisterna Jonas och Patrik Ålstam samt Peter Andersson. Patrik är kusin till Jonas som är Per-Olas son. Det är sådant som i fler än orkestersammanhang kallas tillväxt.
Marscher är ändå en bas för musikkårer som dagens jubilar. Så att andra akten började med en av de klassiska, "Alter Kameraden" och slutade med Per Grundströms Norrlandsmarsch "I gevär" var en sund markering.
Tittar man runt bland musikanterna på scenen kan man naturligtvis fundera över hur framtiden ser ut. Det behövs sannerligen fler 14-åringar som begriper att inte bara gitarr och slagverk är festliga instrument.
Gunnar Andersson själv, lugn och med rätta helnöjd efter jubileumskonserten är full av tillförsikt. Blåsmusiken råkar inte ut för någon blåsning. Men visst gäller det att arbeta på, att entusiasmera så många unga som möjligt. Det kan ju faktiskt vi alla göra!
Ett par verkligt uppmuntrande uppvaktningar fick vi vara med om efter pausen och Per-Ola Ålstens intressanta bildrevy över de femtio åren.
Först gick Christer Lenner, Gunnebos VD och koncernchef, upp på scenen med ett tack med innebörden "Håll farten uppe!" i form av en check på 10 000 kronor. Om Harald Hjalmarsson, vårt kommunalråd var lika generös, det vet vi inte. Han nämnde inte summan på kommunens check. Men att han trodde på fortsatt framgång, det kändes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!