Också detta är en fotobok där de många olika vettarna som användes vid sjöfågeljakt förr dokumenterats. Om själva jakten kan vi ha åsikter; allmogekonstens skönhet torde vara svårare att hålla sig kallsinnig inför.
Boken Med egna ögon (Albert Bonniers förlag) berättar om 300 år av upptäcktsresor och äventyr. Genom utdrag ur loggböcker och reseskildringar ges inblickar i strapatser som strängt taget inte ska gå att undkomma med livhanken i behåll. Många förolyckades också som bekant.
Vad var det som drev dem till regnskogar, öknar, berg och polarvidder?
Hur kunde de stå ut i snöhyddor med temperaturer ner mot 40 minus utan proviant och med förfrysta händer och fötter?
Jag fascineras av äventyren som bilderna visar i rent konstnärliga fotografier, och jag förstår att jag inte ska gnälla när det fallit två centimeter snö som jag måste sopa bort från vindrutan innan bilfärden till stormarknaden tar vid.
En sentida äventyrare var Anders Svedlund som 1971 blev känd för ett ögonblick efter att ha rott från Australien till Madagaskar över Indiska oceanen.
I The Crazy Swede (Norstedts) tecknar Per Wirtén porträttet av en man som ville uppleva det oförstörda i en värld där äktheten i upplevelserna tenderar att bli allt svårare att nå för var dag som går. Wirtén flätar in idéhistoriska trådar i berättelsen.
Läsäventyret är till lika delar roddarens kamp med elementet som en upptäcktsresa tillbaka genom seklerna på jakt efter svaret på när vi blev individer som vid sidan om gemenskapen med andra också ville söka oss till en obebodd ö.
Boken riktar ljuset mot den hotande flockmentaliteten, nog så viktigt att fundera över.
Kerstin Ekman skriver om skogen ur ett kulturhistoriskt perspektiv i Herrarna i skogen (Albert Bonniers förlag). Genom att den omfattande boken är indelad i sju fristående kapitel betyder det att den kan läggas åt sidan mellan varven. Bra i dessa splittrade tider när så mycket kommer emellan.