Skonaren Linnéa har varit med i listan över arbetslivsmuseum under många år. Det är inte ett museum som man löser inträde till och går och kikar i. Nej här handlar det om att leva och bo i museet under en tid.
Vi har återskapat en del av det svenska kulturarvet, säger Egil Bergström, Gamleby. Linnéa försöker visa hur en mycket typisk och mycket vanlig arbetsplats såg ut för drygt 100 år sedan. Då fraktades det mesta med segelskutor och inte minst till och från Gamleby.
- Linnéa är inte ett museum med vissa öppettider och guider som visar runt. Hon ligger inte ens på samma ställe hela tiden. Nej, för att uppleva Linnéa som arbetsplats så får man själv kavla upp ärmar och arbeta på henne.
Skonaren Linnéa har plats för 45 passagerare och har seglat chartertrafik sedan 1970-talet. Passagerarna hjälper till med alla uppgifter ombord som att hissa segel, lätta ankar, svabba däck, laga mat, navigera, diska och hålla utkik.
- På Linnéa är man mitt i museet och sysslar med de göromål som museet beskriver, säger Egil Bergström.
Linnéa ägs av stiftelsen Människan och havet som också har den tremastade skonaren Vega för liknande ändamål, men Vega ligger för tillfället i Stockholm.