Niclas Sennerteg är författare och journalist. Han har gett ut en rad historiska böcker som berör de omskakande och brutala åren under andra världskriget. Till vardags är han journalist på Borås Tidning. Och jag vill direkt ¬ för att undanröja alla eventuella missförstånd ¬ slå fast att vi inte är bekanta, vi har mig veterligen inte ens setts någon gång.
Hur som helst så har Sennerteg, som så många gånger tidigare, gjort sin läxa väl. Det är en välskriven historia om en av Nazitysklands mäktigaste män, som vi har tagit del av.
Under Nürnbergrättegången 1945¬1946 stod Herman Göring, riksmarskalken och nummer två efter Hitler i det tyska riket ¬ i centrum på de anklagades bänk. Det är en bild som vi är bekanta med. En arrogant och trotsig Göring försökte göra rättssalen till sin arena och bygga ett ärorikt monument över sig själv.
Men innan han försökte domptera rättens ledamöter hade han under sju månader suttit fängslad och utsatts för en lång, lång rad av förhör av officerare, historiker, åklagare och diplomater.
Det är i de tjocka luntorna som Sennerteg har grävt djupt och grundligt. Han har hittat hundratals protokoll, som inte har använts tidigare i biografier eller historiska verk.
Han kommer väl inte direkt med några nya avslöjanden om Herman Göring. Det är väl snarare så att han bekräftar och förstärker den bild som vi redan känner. Göring var lat, korrumperad, fåfäng och maktlysten. Han kände djupt förakt för demokrati och liberala rättsprinciper och hyllade den råa och brutala makten.
Vi får också ta del av några brottstycken från hans barndom, flygarkarriären, åren i Sverige och nazismens uppbyggnad till slutet i Nürnberg där Göring valde att avsluta sitt liv innan domen skulle falla. Men huvudhandlingen rör förspelet till Nürnbergrättegången i förhörsrummen.
Sennertegs bok blir ännu ett stycke historia som visar och tydliggör nazismens obeskrivbara brott mot mänskligheten. Den ondskan är och förblir så svårbegriplig för de flesta av oss.