Åsa är en engagerad författare och dramatiker, det märks. Hennes bok "Hoppet" har just belönats med Svenska deckarakademins pris Spårhunden, och hon säger att hon blev otroligt överraskad och glad av priset, men har samtidigt lite svårt att se "Hoppas" som en deckare.
- Med lite god vilja är det en thriller i så fall. Jag hoppas att ungdomar som är intresserade av deckare läser den och får med sig lite mer än spänning.
"Lite mer" får i det här fallet vara en stor dos socialrealism åt det mörkare hållet. Jonna är 16 år och har stuckit från sin trasiga situation för att klara sig själv i Stockholm. Hon såg ingen annan utväg. Hennes hopp om ett bättre liv är ledstjärnan, och hon tar sig an utmaningen inte helt utan ett stort mått naivitet. Det dröjer inte länge förrän hon tvingas inse att hon är hemlös och utan jobb.
Åsa Anderberg Strollo har arbetat tillsammans med Stockholms Stadsmission, och under de två år det tog att färdigställa boken har hon intervjuat flera tjejer som inspirerat henne till huvudkaraktären Jonna. Två socionomer på Stadsmissionens ungdomscenter "Enter" har också varit med och granskat manus.
- Det är jätteviktigt för mig att vara så nära verkligheten som det bara går. När man gör research för en bok tar man till sig många fakta, sen handlar det om att göra den till sin egen.
Och situationen för de hemlösa tjejerna på rymmen, det är nämligen ofta tjejer, tycker Åsa är uppförande.
- Jag skrev boken på ilska. Varför har vi ett system som försvårar för de här personerna?
Hon betraktar sitt eget författande som ett sätt att få igång ett samtal, hennes första bok har blivit kallad politisk men det är inget socialt uppdrag hon ålagt sig själv, Åsa hoppas att böcker kan få igång en debatt och kanske skänka tröst till de som behöver det.
- Är man på rymmen läser man inte min bok. Men det är viktigt med en diskussion om de utsattas svårigheter och problem. Jag har hört de mest fruktansvärda historier från de här tjejerna och boken beskriver en mörk värld men Jonna kanske kan ge lite hopp på något sätt.
Diskussionen fortsätter i åhörarsalen, många har redan tagit till sig Åsas historia.