För rörigt om en ikon
Jag inser efter hand att det de delar är ikonen i bokens titel. De kommer alla i kontakt med ikonen i sin jakt på trygghet, bekräftelse och makt och det är på så vis som deras vägar korsas.
Här har vi en historia om människors vilsenhet och om smuggling av ikoner som de alla frivilligt eller ofrivilligt sysslar med. Särskilt handlar det om en enda specifik ikon vars historia långsamt nystas upp när nya personer introduceras.
Det är ingen barnkammarhistoria utan jakten på ikonen blir allt intensivare och våldsammare. En konstnär tvingas ut på gatan, blir jagad av torpeder och i hans spår följer samtidigt flera av de andra, antingen i jakt på honom eller ikonen han bär närmast bröstet.
Nej, det är inte värt att jag försöker sammanfatta handlingen, den är alldeles för ihopsnärjd för det. Och framför allt lyckas jag inte uppbåda något riktigt intresse.
Först när Lena gör entré i bokens sista fjärdedel börjar de olika personernas liv att flätas samman och jag börjar ana sammanhanget och till och med känna att jag förstår och vill veta mer. Men en fjärdedel från slutet - det är för sent i mitt tycke.
Ny bok
Lennart Göth <BR><STRONG>Ikonen eller historien om den otvivelaktiga turbanen</STRONG> <BR>Albert Bonniers förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!