Folkmusik som pingstmässa
Förutom genom radio och inspelningar är väl Alf Hambe här mest känd från Visfestivalerna. Det är över fyrtio år sedan hans "Molom-visor" började höras och gjorde hans namn kärt över hela Sverige. Den där blandningen av vemod och frihetslängtan var så äkta svensk.
Folkmusikmässa. "I välsignan och fröjd" kräver en riktigt stor kör, flera solister och en instrumentalensemble med äkta folkton i grunden. Plus en säker ledning! Här är dirigenten Bo Ingelberg i färd med att "slå igång" pingstdagens mässa i Sankt Petri men hela kören fick långt ifrån plats på bilden.
Foto:
Hans Kennemark är kanske inte lika allmänt känd som Alf Hambe, men de två har även tidigare samarbetat. Kennemark korades till riksspelman på västgötalåtar för tjugo år sedan. Båda bor på Västkusten.
Mässan "I välsignan och fröjd" kom till för fem år sedan och finns på en CD, inspelad i Varbergs kyrka. Att Bo Ingelberg givit sig på den var ett friskt, ja rent modigt grepp. Uppgiften är långt ifrån lätt.
Inte minst hänger detta ihop med Alf Hambes texter. Han har ju alltid varit känd för att "krångla till det lite". Finns det en chans att skriva "vandrom" istället för "låt oss gå nu" så gör han ju det.
Folkmusikmässan vimlar av sådana ord och vändningar. Och vackert blir det. Men inte lättsjunget när konsonanterna fräser upp blåsor på tungorna.
Ofta, vid kyrkliga konserter, kan instoppade andakter kännas just instoppade för att det så ska vara. "I välsignan och fröjd" är i sig en hel mässa som inte skulle fungera som konstnärlig helhet om inte just den kyrkliga mässan, med sin predikan, bönerna och nattvardsgången, fanns med. Allt känns genomgjutet, naturligt, ärligt. Mycket påminner därför om äldre versioner av mässor där dramatiken mellan böner, underkastelse, förlåtelse, hopp om evigt liv var starkare än i dagens.
Så kretsar också mycket i den här Folkmässan kring den förlorade sonen och faderns och broderns motsatta meningar om behandlingen.
Bo Ingelberg hade breddat och förstärkt sin egen kör i Sankt Petri med Johanneskören. Att arbeta upp den här Mässan till pingstdagens klass är ett jättejobb! Som lyckades!
En liten instrumentensemble fanns på plats, med Torbjörn Westman på nyckelharpa och ibland fiol, Anette Danielsson, även hon fiol, David Werthén med kontrabas och Cecilia Tengver på flöjt. På kororgeln och flygeln växlade Bo Ingelberg själv med Elisabeth Ingelberg och Marina Johansson. Sångsolister var Sven-Erik Jacobsson och Elisabeth Ingelberg. Mässans präst var vår kyrkoherde, Britt Alf.
Under själva nattvarden gick Torbjörn Westman och David Werthén utanför Kennemarks tongångar och spelade, på något sätt manande till stillhet, några teman där det gick att spåra både Bach och Telemann.
Under själva Mässan dyker det upp så många sköna inslag av solokaraktär att det inte går att räkna upp dem alla. Men de båda sångsolona vill jag stanna vid. Sven-Erik Jacobssons "Jag går här och undrar" är textmässigt komplicerat. Valet av honom som solist var perfekt. Allt blev tydligt. Slutkoralen med Elisabeth Ingelbergs vackra röst och särskilt Cecilia Tengvers flöjtton hör också till Mässans lite "extra" ögonblick.
Vid ett tillfälle, till hymnen "O Guds lamm" i upptakten till nattvarden hade Bo Ingelberg koncentrerat kören till fjorton röster i Mässans märkligaste sång med texten "Tre lå o lå, tre lå O Guds Lamm". Vad kan sådana ord betyda?
Alldeles säker är jag inte men har skäl att tro på orden som knutna till västkustens fiskarhustrur när ovädren kommer och de ropar utåt bränningarna för att nå eller leda de nödställda.
Jag ringde Alf Hambe för att få veta, men hans telefon var stum.
Allt detta hände igår, mitt på pingstdagen med ett väder som liknade sommar och lockade ut de flesta av oss. Men kyrkan fylldes! Och inte ångrade väl någon stegen till Sankt Petri? Pingsten, "den femtionde dagen efter påsk" är, genom årstiden, en extra glädjefylld kyrkohögtid. Och det märktes inte minst inne i själva Mässan Slutraderna visar vägen:
"Rätt lite vi vet. Men finns kraften att tro
att godheten vinner, kan vi finna vår ro.
Så prisom och lovom ur djup och i höjd.
Se sommaren blommar oss allom till fröjd."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!