Folkmusik från våra trakter framförs av svenska eliten

Folkmusik från Verkebäck och Blackstad med flera hundra år på nacken kommer att spelas i Östra Eds kyrka på lördag.

Två av landets främsta folkmusiker bor i Vråka, Västra Ed. Johan Hedin, nyckelharpa och Pelle Björnlert, fiol spelar upp i Östra Eds kyrka på lördag tillsammans med två andra musiker som ingår i gruppen Silfver. Foto: Hans Brandin

Två av landets främsta folkmusiker bor i Vråka, Västra Ed. Johan Hedin, nyckelharpa och Pelle Björnlert, fiol spelar upp i Östra Eds kyrka på lördag tillsammans med två andra musiker som ingår i gruppen Silfver. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Kultur och Nöje2012-10-04 00:00

Musiken framförs av bland de bästa folkmusiker vi har i landet, två av dem råkar bo i Vråka, Västra Ed.

Det är Pelle Björnlert och hans svärson Johan Hedin som spelat tillsammans under många år. De har gjort skivor, turnéer och skolprogram.

- När vi skulle göra en ny skiva så ville vi ta in fler musiker, berättar de under ett övningspass i Johans kök. Vi utgick från de klanger vi sökte. För basfunktionen passade en viola gamba bäst och för knäppljuden med efterklanger en luta.

- Sedan hittade vi två mycket kompetenta musiker som tände på vår idé.

Gruppen Silfver spelade in en skiva med många kompositioner från barockepoken, så instrumenteringen ligger helt rätt. Silfver hade urpremiär i våras, på Stallet, som är Sveriges största folk- och världsmusikscen. Lokalen ligger på Blaisieholmen i Stockholm. För övrigt gör Silfver en ny konstert den 24 oktober på Stallet, konserten delar av den sänds i radions P2 Live Världens Liv, söndagen 11 november. Kl. 20.00. Programmet är 90 minuter långt och Silfver avslutar sändningen från c:a 20.45.

Pelle Björnlert har gjort en stor forskargärning och grävt fram musik från svunna tider med fokus på våra trakter. Flera låtar som han dammat av ur arkiven kommer att spelas i Östra Eds kyrka.

- Petter Dufva var mjölnare i Verkebäck i skarven mellan 17- och 1800-talen, berättar Pelle Björnlert. Han spelade till dans och på den tiden var Verkebäck en hamn med liv och rörelse.

-  Lyckligtvis var han notkunnig och tecknade ner 201 melodier varav 172 var polskor och 29 menuetter. Så vi förstår var danspubliken helst ville ha. Polskor var dåtidens rockn’ roll och passade fint när ungdomen festade loss i den blomstrande hamnen.

Petter Dufvas "Turturpolska" finns med på Silfvers skiva och kommer säkert att spelas under konserten.

En annan lokal musiker som bidrar med musik på lördag är Pelle Fors, född i Ukna i början av 1800-talet. Han var en storspelman och kändis som samlade stora skaror där han dök.

Silfver spelar också musik från Blackstad, som hittats i Trästads gårdsarkiv, där finns inga namn på musikerna men musiken lever vidare.

Det blir också ett eko från Karl den XII:es tid. En skalmejablåsare, Gustaf Blidström, ingick i hans armé. Under sin tio år långa fångenskap i Tobolsk, Sibirien hann han teckna ner många samtida dansmelodier.

Några kompositioner av Pelle Björnlert blir det säkert och om rätt stämning uppstår kan mellansnacket bli både roande och informativt.

Möjligheten att rätta stämningen uppstår är stor!

Konserten arrangeras av Lilla Återbruket och Café Magasin i Vråka.

Silfver

Silfver består av:

Pelle Björnlert, Vråka, som ägnat stor del av sitt liv åt att återuppväcka den avsomnade, men rika folkmusiktraditionen från sydöstra Sverige. På senare år har Pelle börjat komponera egna låtar, han spelar vanlig fiol och även på en fiol med resonanssträngar; violino d’amore. Han är riksspelman och har dessutom erhållit Zornmärket i guld.

Johan Hedin, Vråka, en av Sveriges mest kända nyckelharpspelare . Han spelar runt om i hela världen och ingår i flera musikaliska sammansättningar, som exempelvis duon Hazelius Hedin. Flera av hans konserter har sänts ut över Europa inom EBU-samarbetet.

Nora Roll, Stockholm, spelar viola da gamba, 1998 blev hon Sveriges första diplomerade gambist, och sedan dess har hon turnerat och konserterat i 26 länder i Europa, Asien, Sydamerika och USA. Hemma i Sverige är Nora fast medlem i Göteborg Baroque.

Sven Åberg, spelar framförallt musik från 15- och 1600-talen på renässans- och barocklutor, men har också sysslat med svensk folkmusik, argentinsk tango och nutida konstmusik. Han har turnerat världen runt med Drottningholms barockensemble omväxlande med att spela i mindre grupper som Corde och Musica Humana, och undervisa i luta och kammarmusik vid Kungliga Musikhögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!