Folklustspel tar form i Ankarsrum
Per-Olof Ilhammar, regissör till teaterpjäsen, hjälper Anders Svensson med repliker.
Foto:
Efter månader av författande, kläder som har sytts eller letats fram från gömmor, dekorer som har snickrats och målats och många timmars inlärning av rollerna så är det nu full fart på att öva mimik, rörelser och gester till rollerna i krönikespelet.
Per-Olof Ilhammar står för såväl manus som regi. VT besökte en övning i Bernes nedlagda affärslokal. Hit kom 30 glada amatörer, de flesta från Ankarsrum, väl rustade för kvällens övning.
- Jag har försökt att återge en bild av Ankarsrum och dess forna invånare ur ett komiskt och lättsamt perspektiv. Det handlar om människor med färg och utstrålning som levt och verkat på Bruket, sade regissören Ilhammar innan övningen kom igång.
Sudi-Trutten, Store-Spettet, Jon i Lunden, gubben Duns och ingenjör Bock är några av "gubbarna" som utmärkt sig i historien. Men även kvinnorna är representerade vid den tidens byk vid grytan eller kafferep där kaffet lossade tungornas band på kvinnorna.
- Man får vara tacksam att dessa människor fanns och delade med sig av sina oförargliga skämt i tider med bekymmer som världskrig och nöd. sade Per-Olof Ilhammar.
När samhällsföreningen planerade för samhällets 350-års jubileum för drygt ett år sedan fick Per-Olof Ilhammar uppdraget att skriva manus till teaterpjäsen.
- Jag nappade och i Erik Lehmanns författde böcker "Pennorna" fick jag inspiration av verklighetsskildringarna till att skriva om dessa i teaterform. Men även äldre bruksbor har varit till god hjälp med sina berättelser som jag har omarbetat för att få det att passa spelmässigt.
I en ledningsgrupp som tillsattes fick Britt-Louice Apell uppgift att utse personer för rollerna.
- Det var ingen svår uppgift. Lite speciellt blev det när jag träffade Yngve Kieninger från Gamleby av en tillfällighet. Jag tyckte han påminde om författaren Erik Lehmann och så blev den rollen tillsatt, säger Britt-Louice skrattande.
För varje scen spelar Yngve Kieninger (Erik Lehmann) och hans vän (Pälle Näver) som gestaltas av Arthur Karlsson i en prologbetonad inledning som förklaring till den kommande scenens handling.
För det musikaliska inslaget svarar trion Rilesa och några spelmän från Durspelssmederna. Sång framförs av Cavatina-kören under ledning av Inge Jonsson. Körarrangemang med lokal anknytning har skrivits av Rune Elmehed.
Teaterpjäsen kommer att spelas upp framför den gamla Herrgården i juni månad där ägarna Hans och Pia Peedu bekläder rollerna brukspatron och hustru.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!