Fiskefejd under Dackes dagar

Årets medeltidsspel i Blankaholm är Fiskefejden anno 1542. Där får vi möta den hypokondriska Peder Mört, diverse fiskare och lismande kvinnor

Gunvor Hedlund, Ingvar Appelquist, Irene Holgersson, Jan Folke, Peter Eklund, Eric Hedman och Dietmar Kleiner, spelar i Fiskefejden 1542 i Blankaholm den 12-15 juli.Foto: Ola Axman

Gunvor Hedlund, Ingvar Appelquist, Irene Holgersson, Jan Folke, Peter Eklund, Eric Hedman och Dietmar Kleiner, spelar i Fiskefejden 1542 i Blankaholm den 12-15 juli.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Kultur och Nöje2012-07-14 00:00


På torsdag är det premiär för Fiskefejden anno 1542, årets teaterspel i Blankaholm som pågår 12-15 juli. Dramat utspelar sig på en naturvandring med stopp vid olika stationer, där besökarna får möta aktörerna i tidsenliga kläder och charmigt skådespel.

Historian utspelar sig på sommaren 1542, när Nils Dacke samlar folk till sitt uppror mot Gustav Vasa. De småländska bönderna har fått nog av Vasas höjda skatter och de lutherska lärorna och allierar sig med Dacke.

- Syftet med teatern är främst att ha roligt och det är långt ifrån en vanlig teater. Vi blandar realism, drama, buskis och historisk fakta i en naturskön miljö, berättar Jan Folke.

Han spelar Soldat Olle i teatern, som börjar utspela sig på minigolfbanan i Blankaholms Gästhamn.

Huvudpersonen i spelet är Peder Mört, en hypokondrisk man som spelas alldeles lysande av Ingvar Appelquist.

- När vi repeterar följer vi reglerna ganska bra. Men efter ett tag börjar vi improvisera. Det är det som är kul! Var och en spelar efter sin egen förmåga, säger han och ler.

Peder Mört finns med i vår historia på riktigt och är själva grunden för årets spel.

- "Mörten" arbetade för Vasa och var upplysningsman. Han var här för att se vart all fisk som Vasa krävde in tagit vägen. När fiskarna i själva verket gömde undan fisken för kronan, berättar Jan Folke.

Han blir senare förförd av Gunvor Hedlund, som spelar en av kvinnorna med häxkonster.

- Häxor kan vi ju inte säga att de är, för då hade de blivit brända på bål, utropar Iréne Holm, som spelar en av "häxorna".

- De var bra med örtmediciner i alla fall. Det var lite skralt med apotek på 1500-talet. Vi försöker följa historien på rätt sätt, säger Jan Folke.

Till sin hjälp har de arkeologen Michael Dahlin och dramaturgen Anette Rosén. Hon har skrivit manus.

- Ja i alla fall börja på det. Sedan ändrar de om rätt bra, säger Anette och skrattar.

- Jag ser redan fram emot söndagens spel, då Gunvor ska förföra mig. Vi har spelat mot varandra förr och hon brukar bråka med mig, säger Ingvar "Mörten" Appelquist och fladdrar med ögonbrynen.

Bakgrunden till Fiskefejden

Nils Dacke var en småländsk bonde- och upprorsledare och dödades 1543. Dackefejden pågick 1542-1543.

Gustav Vasa, kung av Sverige 1523-1560 och riksföreståndare 1521-1523, under kampen mot Kalmarunionen och danskarna.

Enligt sägnen kom Blanka av Namur inseglandes från Gåsfjärden till Blankafjärden och tyckte så mycket om det hon såg, att hon döpte en holme till Blanka-holme.

Hon var grevinna av vad som nu är en provins i Belgien och blev svensk, norsk och skånsk drottning från år 1335 genom sitt äktenskap med kung Magnus Eriksson.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!