Filmhistoria på museet Näktergalen i Vimmerby

Vimmerbyfödde Schamyl Bauman, som var en legendarisk filmregissör under 1930-1950-talet, uppmärksammas på en utställning som pågår på Muséet Näktergalen i Vimmerby.

Birgitta Åkesson, till vänster, Sonja Gustavsson och Ann-Marie Cederteg är på studiebesök med PRO-medlemmar. - Självklart har vi sett filmen med Flickorna i Småland. som spelades in i vår trakt.

Birgitta Åkesson, till vänster, Sonja Gustavsson och Ann-Marie Cederteg är på studiebesök med PRO-medlemmar. - Självklart har vi sett filmen med Flickorna i Småland. som spelades in i vår trakt.

Foto: Margareta Ljungblad

Kultur och Nöje2009-03-27 00:06
En av de första filmerna som Schamyl Bauman regisserade var Swing it, magistern 1940 blev en stor succé. Här fick Alice Babs sitt stora genombrott i rollen som jazzsångerska. Filmen tilldelades pris vid Venedigs filmfestival 1941. Tillsammans med Anders Sandrew bildade han filmbolaget AB Sandrew-Bauman Film.Bauman var en av svensk films giganter under förra seklet främst som regissör, men också manusförfattare och produktionsledare. Totalt regisserade han 43 filmer och var delaktig i många flera som manusförfattare, produktionsledare. Ytterligare en stjärna fick sitt stora genombrott, nämligen Signe Hasso, i Baumans film Häxnatten 1937. Ett mångårigt samarbete hade han med Sickan Carlsson med filmer som till stor del spelades in i Vimmerbytrakten där även Totebo och Hjorted finns med på inspelningar.Schamyl Bauman föddes i Vimmerby 1893. Föräldrarna, fadern kom från Västervik och modern från Blackstad, flyttade till Västervik där regissören växte upp.Intresset för film började hos Bauman med att översätta stumfilmstexter. På 1930-talet var det dags för filmer med realistiska stämningar, starkt förankrade i den svenska vardagen. Lustspel och lättare filmkomedier blev Schamyls kännetecken när man kom in på 1940-talet, dock fortfarande med sinne för vardagsrealism.- En utställning om biografernas historia pågår samtidigt och hittills har många besökare uppmärksammat Vimmerbys filmhistoria och flera har chansen fram till den 25 april, säger Gunilla Gustafsson, museiassistent.I veckan var det en grupp från PRO i Vimmerby som njöt av det nostalgiska studiebesöket. Glada och muntra skratt hördes vid de igenkännande filmaffischerna som är uppsatta på väggarna. För Yngve Andersson blev det något alldeles extra när han fick känna på projektorn från 1910 som både hans farfar och morfar kört filmer på hos Logen i Vimmerby.För den som vill fördjupa sig ytterligare i Schamyl Bauman och lokal filmhistoria, till exempel gamla biografer i Vimmerby, så har kultur- och fritidsförvaltningen sammanställt ett häfte över utställningens filmhistoria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!