Fästingen ? sommarens minsta och största skräck

De brukar kallas sommarplågan och vår tids pest. Fästingarna är inga populära djur, och rädslan för att få fästingöverförda sjukdomar bara ökar.

Fästingar. I Västervikstrakten är risken att smittas av TBE liten, men det finns fästingar och hittar man en fastsugen fästing på kroppen efter att ha varit ute i skogen är det bra att ta bort den så fort som möjligt.
Foto: Ilkka Ranta

Fästingar. I Västervikstrakten är risken att smittas av TBE liten, men det finns fästingar och hittar man en fastsugen fästing på kroppen efter att ha varit ute i skogen är det bra att ta bort den så fort som möjligt. Foto: Ilkka Ranta

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-15 16:19
Fästingarna tillhör djurgruppen kvalster, som är ett slags spindeldjur. Den vanliga fästingen finns i västra och centrala Europa, samt i länder i före detta Sovjetunionen. I Sverige finns vanlig fästing i hela Götaland, nästan hela Svealand och, mer sällsynt, utefter norrlandskusten.
Den vanligaste fästingöverförda sjukdomen är Borrelios, som orsakas av borrelia-bakterien. Ungefär 5?20 procent av nymferna, och 15?40 procent av de vuxna fästingarna bär på bakterien, men eftersom nymferna är så många fler än de vuxna fästingarna är det större risk att bli smittad av en nymf.
Borreliabakterien finns i fästingens tarmkanal och därför kan det ta upp till ett dygn innan man smittas av en infekterad fästing. Det bästa är alltså att hitta, och ta bort fästingen så snart som möjligt.

Det tar ofta lång tid innan fästingarna hittar ett ställe att bita sig fast på, därför är chansen stor att man kan hitta dem när de fortfarande kryper omkring och lätt kan plocka bort dem.
Hittar man ändå en fastsugen fästing tar man lättast bort den med en fästingplockare eller en pincett. De finns att köpa på Apoteket. Ta tag om fästingen i mundelarna, så nära huden som möjligt och dra ut. Går det trögt kan man försöka att lirka lite fram och tillbaka, Fästingen har nämligen bakåtriktade hakar i mundelarna som kan göra det svårt att dra rakt ut. Mundelar som fastnar i såret är oftast inte farligt, och de brukar falla av efter några dagar.

Fästingen kan även bära på andra sjukdomar, där den vanligaste är bakterien anaplasma, även kallad fästingfeber. Bakterien kallades tidigare ehrlichia. Forskning har visat att många som blir bitna av fästingar bildar antikroppar mot sjukdomen, men det är få som blir riktigt sjuka.
De flesta märker inte ens att de blivit smittade.
Båda sjukdomarna kan behandlas med antibiotika. Borrelios visar sig oftast som en hudrodnad runt stället där man fått bettet. Den växer och bleknar ofta, men inte alltid, i mitten så att rodnaden blir ringformad. Ungefär hälften av alla som drabbas får samtidigt någon form av irritation, som domningar eller klåda, inom det drabbade hudområdet. Ibland får man också symtom som lätt trötthet, huvudvärk, eller led- och muskelvärk.
Hos mindre än var tionde som får symtom av borrelia drabbas nervsystemet.
Om man upptäcker en rodnad eller får andra infektionstecken efter ett borreliabett, bör man söka distriktsläkare eller infektionsläkare.


<h3>Liten risk smittas av TBE</h3>
TBE, eller fästingburen hjärninflammation, Tick Borne Encephalitis orsakas av ett virus. Än så länge är mycket oklart kring sjukdomen, men det forskas flitigt på området.
Viruset finns i fästingens spottkörtlar och därför är det inte säkert att det hjälper mot smitta att man snabbt får bort den. Däremot finns smittan bara utbredd i vissa områden och i Västervikstrakten är risken att bli smittad liten.
? Vi utfärdar ingen generell vaccinationsrekommendation för invånarna i Kalmar län eftersom vi har mindre än en patient vartannat år. Och det har inte heller varit någon anhopning i speciella områden, säger Mats Haglund, överläkare på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar.
Antalet människor som drabbas av TBE varje år har ökat markant de senaste tio åren, och enligt Mats Haglund ligger de senaste siffrorna på ungefär 160-180 konstaterade fall om året. Detta trots att allt fler vaccinerar sig.
? Vi vet inte vad det här beror på, men kanske är det så att vi blivit mer medvetna om sjukdomen nu än vi var tidigare, kombinerat med en äkta ökning, säger han.

Men han tycker ändå inte det är nödvändigt för Västerviksbor att rusa till vårdcentralen och vaccinera sig.
? Bara om man till exempel åker mycket båt och ska upp i Stockholms skärgård, eller till trakten runt Mälaren. Och bara om man har tänkt vistas mycket ute i naturen, säger han.
? Men vill man ändå vaccinera sig så finns det inget som hindrar. Det är bara att vända sig till närmaste vårdcentral. Det är ett ganska snällt vaccin och det är sällan någon drabbas av biverkningar.
Viruset finns även hos fästingar utomlands, i centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland.

Drabbas man av TBE är ändå risken ganska stor för allvarliga följder.
? Det är en allvarlig infektion som jag definitivt har respekt för. 40 procent av de som drabbas blir inte helt återställda, säger Mats Haglund.
Bestående hjärnskador som kan leda till koncentrationssvårigheter, nedsatt minne, försämrad koordination och nedsatt hörsel kan förekomma. En del får även bestående förlamning och i vissa fall har sjukdomen lett till döden.
Det finns inget känt botemedel.

I Kalmar län smittas inte ens en person vartannat år med TBE. I de fall som upptäcks har patienten oftast blivit biten av en fästing i någon av riskzonerna.
? Förra året hade vi två fall och båda hade blivit smittade utanför länet, i Nyköping och på Åland, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar län.
? Den här TBE-rädslan är helt onödig och bygger på någon slags oro som har blåsts upp hos folk.

<b>TBE ? Tick Borne Encephalitis</b>
? Oftast tar det mellan fyra och tio dagar från att man smittas till att sjukdomen bryter ut, men det kan ta ända upp till en månad.
? Symptom kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.
? Sprids viruset till hjärnan och hjärnhinnorna kommer nya symptom ungefär en vecka efter att de första försvunnit. Då drabbas man oftast av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel.
? Har man en gång haft TBE är man immun för livet.

Fästingar
<P>? Tillhör djurgruppen kvalster, som är ett slags spindeldjur.<BR>? Det vanligaste är att de blir två-tre år gamla, men en del honor kan leva upp till sex år.<BR>? Är helt blinda och håller sig nära marken eftersom de är beroende av luftens fukt för att överleva. Högre upp riskerar de att dö av uttorkning.<BR>? De hittar sina värddjur genom att känna av rörelse och koldioxid i luften som bildas när däggdjur andas.<BR>? Har tre utvecklingsstadier, larv, nymf och vuxen. För att utvecklas behöver de suga blod.<BR>Så skyddar du dig<BR>? Ha heltäckande kläder när du är ute i skog och mark.<BR>? Stoppa ner byxbenen i strumporna.<BR>? Ljusa kläder gör att fästingarna syns bättre och kan plockas bort.<BR>? Titta igenom kroppen när du kommer hem så att du snabbt märker om du fått en fästing. Knäveck, ljumskar armhålor och hårfästet är extra populära ställen.<BR>? Vissa myggmedel och vitlök kan ha en bortstötande effekt på fästingar, men är långtifrån ett heltäckande skydd.</P>
<P>Källor: Zoologiska museet på Lunds universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Sjukvårdsrådgivningen, samt Mats Haglund, överläkare på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar.<BR> </P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!