Fann fuktig lera från forntiden
Flera halvmeterdjupa gropar har påträffats strax norr om sjön Kvännaren. - Vi tror att det är avfallsgropar. I dem har vi funnit "skräpbitar" av kvartsit och flinta, berättar antikvarie Hella Schulze.
Så här djup, cirka en halv meter, var flera av de anläggningar, som fanns på boplatsen. Troligen har det här varit en avfallsgrop. I den hittades en stor bit kvartsit från vilken man slagit bitar, så också avfallsbitar från detta och så även två små bitar bränd flinta.Foto: Kalmar läns museum
Foto: Hella Schulze
- Det är inte helt lätt att datera dem eftersom de fynd vi plockade i åkerjorden, när maskinen schaktade av ytan, har en spännvidd på cirka 4000 år. Det rör sig om flintskrapor och flintavslag, kvartsitavslag, slaggbitar samt keramik från forntiden fram till våra dagar. - I de undersökta anläggningarna hittade vi förutom flinta också krukskärvor av bronsålderstyp och annan keramik, som troligen är från järnåldern. Boplatsen i området, som är identifierad sedan tidigare, är förmodligen en så kallad blandad boplats från flera tidsåldrar. I det fina läget, med lättbrukad sandig jord och nära till sjön och till skogsmark, har man säkert velat bo under lång tid. - Vi har samlat kolprover och kommer nu att låta göra analyser för att få säkrare dateringar, säger Hella Schulze.Klart är i alla fall att boplatsen bör vara något större än vad som tidigare registrerats, enligt Schulze. - De lämningar vi hittade visade att den fortsatte något åt både norr och söder, även söder om banvallen. Sammanlagt undersökte vi cirka 25 anläggningar, alltså konstruktioner, av skilda slag. De flesta var gropar, troligen avfallsgropar, några möjligen stolphål, och några få var eldstäder med skörbrända stenar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!